Gazdaság

Gigaelbocsátás, boltbezárás: megszólalt a Tesco-vezér

Nigel Jones Tesco (Nigel Jones Tesco)
Nigel Jones Tesco (Nigel Jones Tesco)

Nigel Jones magyarországi vezérigazgató szerint a boltbezárásra és leépítésre egyértelműen a legutóbbi szabályozási változtatások miatt volt szükség, amit már rég elmondtak a kormánynak is.

Fekete hétfő a Tescónál

Mint mi is hírül adtuk, a Tesco hétfőn bejelentette, hogy februárban 13 áruházát zárja be, és több mint 500 dolgozójának mond fel. Az elbocsátott dolgozóknak személyes egyeztetést, segítséget ígért a Tesco magyarországi vezérigazgatója. Nigel Jones azt is elmondta az Indexnek adott interjújában, hogy az érintett dolgozók egy részének igyekeznek cégen belül állást találni.

A Tesco-vezér szerint összesen tizenhatféle törvényi változáshoz kell alkalmazkodniuk idén, ezen belül is kiemelte az élelmiszer-láncfelügyeleti díj drasztikus emelését, a vasárnapi zárva tartást, és azt, hogy két egymást követő veszteséges év után lényegében kötelezik őket, hogy becsukják a boltot. Ezért rögtön azokat a beruházásaikat vizsgálták felül, amelyek nem voltak nyereségesek.

Forrás: tesco.hu

A kormánnyal egyébként, mint stratégiai partnerükkel ősz óta egyeztettek, így a másik felet nem érhették váratlanul a boltbezárások. Hasonló lépésre egyelőre nem készülnek.

A kötelező vasárnapi zárva tartás miatt sem kell elvileg több dolgozót elküldeniük, mert Nigel Jones szerint a szolgáltatási színvonalat szeretnék emelni, amihez több emberre lesz szükség. Bővítenék többek között az online kiszállítás körét is: ez a jelenleginél több városban lesz majd elérhető. Arra viszont nem adott egyértelmű választ, hogy vajon ki lehet-e cselezni a vasárnapi zárva tartást a házhozszállítással.

A kérdésre, hogy gondolkodnak-e a franchise rendszer kiterjesztésén (amivel a megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díjat lehetne kikerülni) azt válaszolta, rövid távon nem, de azért nem kizárt, hogy lesz ilyen megoldásuk. Egy biztos, kivonulást nem terveznek.

Ha részletesebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik