Gazdaság

Az államé lesz Paks II.

Több mint 10 milliárd forintért cserélnek gazdát a részvények. Anno 9 milliárdos alaptőkével hozta létre a Zrt.-t az MVM Magyar Villamos Művek.

A magyar államra ruházzák át a paksi kapacitás-fenntartás irányításáért felelős társaság, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 10,157 milliárd forint értékű részvényeit – erről döntött szerdán az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) közgyűlése.

Az MVM szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Déli Áramlat Magyarország Zrt. alaptőkéjének megemeléséről is döntés született.

A részvények átruházása a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül történik majd, a több mint 10 milliárd forintos vételárat pedig “két nagy, elismert könyvvizsgáló és tanácsadó cég”, a Deloitte Zrt. és az Ernst&Young Kft. által végzett független vagyonértékelés alapján kalkulálták ki.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-t az MVM Zrt. 2012 nyarán 9 milliárd forintos alaptőkével hozta létre, hogy megkezdje az új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó elemző, tervező, döntés-előkészítő és engedélyeztetési munkát – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik