Gazdaság

2014-ben felpörgött a lakáshitelezés

lakás, lakhatás (lakás, lakhatás, otthon, ház)
lakás, lakhatás (lakás, lakhatás, otthon, ház)

A hitelezés fellendülése a lakáspiaci forgalom növekedésében is tetten érhető, 2014-ben körülbelül 20 százalékos volt a bővülés.

Csökkent a hitelköltség, erősödött a háztartások részéről bizalom és aktívabban hiteleztek a bankok – mindezek eredményeképpen 2014-ben a lakossági lakáshitelezés 60 százalékkal bővült az egy évvel korábbi időszakhoz képest: az OCHC becslése alapján 2014-ben várhatóan 240 milliárd Ft lakáscélú hitelt helyeznek ki a pénzintézetek.

A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya hosszú évek óta először 2014-ben lépte át a 20 százalékot, az év második felében pedig már 25 százalékot is elérte.

Az Otthon Centrum Hitel Center által közvetített lakáshitelek átlagösszege idén 7,5 millió forint volt, ami a válság éveihez képest több mint egy millióval magasabb. A hitelközvetítő szerint a lakáshitelezés növekedése 2015-ben is kitart, 2014-hez képest akár 10-15 százalékos növekedés is várható.

Az még kérdéses, hogy az MNB adósságfék szabályai mennyire fogják visszafogni a bővülést a jövőben, de előreláthatóan a bankok 2015-ben tovább növelik hitelezési aktivitásukat.

Az adósságfék két szabályt jelent, egyrészt a jövedelemarányos törlesztő részlet mutatót (JTM), ami a hitelfelvevő legális jövedelmének arányában korlátozza a törlesztő részletet, másrészt a hitelfedezeti mutatót (HFM), amely a lakásérték arányában korlátozza a felvehető hitelösszeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik