Gazdaság

GKI: jövőre 320 forintos euró jöhet

forint(430x286).jpg (forint)
forint(430x286).jpg (forint)

A GKI Gazdaságkutató Zrt. közzétette 2015-re szóló előrejelzését. Infláció: 2 százalék, GDP: 2 százalék, államháztartási hiány: 2,4 százalék. De nagy bajok vannak a növekedés szerkezetével.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. közzétette 2015-re szóló előrejelzését. A fontosabb megállapítások:

– infláció: 2 százalék

– GDP: 2 százalék

– államháztartási hiány: 2,4 százalék.

– 320 forintos euró

A tanulmány szerint jelentősen, 7,5 százalékra csökken a munkanélküliség, de csak papíron, mert a közmunkások egyre növekvő száma torz eredményhez vezet.

2015-ben a bel- és külföldi kereslet lanyhulása következtében szinte minden ágazat dinamikája lassul, de visszaesésre csak a pénzügyi ágazatban kell számítani, az ingatlanszektorban pedig már minimális bővülés várható.

A kiadási oldalon továbbra is hiányozni fog a nagy rendszerek szakmailag megalapozott átalakítása, a kiadáscsökkentés így megszorításként és nem átalakításként hat, súlyos károkat okozva például az oktatásban vagy az egészségügyben.

A kormány adópolitikája nemzetközileg egyedülálló módon a személyi jövedelemadózásban egykulcsos módszert alkalmaz, miközben a vállalati szférában nemcsak az ágazatok között tesz különbséget, de azon belül is mindinkább progresszív adókulcsokat használ (pl. napicikk-kereskedelem, dohány- vagy reklámpiac). Ez súlyosan piactorzító és tisztességtelen versenyt okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik