Gazdaság

Luxuscikk lehet a kávé

kávé, kávé darálás (kávé, kávé darálás, feldolgozás, őrölt kávé)
kávé, kávé darálás (kávé, kávé darálás, feldolgozás, őrölt kávé)

Egyre több a kávéimádó a Földön, de egyre kevesebb a kávé. Ez radikális áremelkedéseket és globális kávéhiányt hozhat az elkövetkezendő években, évtizedekben. Az egyik gyártó akciótervet dolgozott ki, hogy kivegye részét a kávétermelés fenntarthatóvá tételében.

Kapcsolódó cikkek

Márciusban írtuk:

Miközben a szupermarketek polcain sorakoznak a legkülönbözőbb fajtájú és kiszerelésű kávék, a kávéházak kínálata pedig alig fér el az itallapon, eszünkbe sem jut, hogy a világ kávétermelése veszélyben lehet, és – előremutató intézkedések hiányában – rövid időn belül kávéhiány léphet fel. Pedig a kávé messze több, mint egy ital: a társadalmi érintkezés egyik elengedhetetlen hozzávalója, a baráti beszélgetések állandó résztvevője, a reggeli ébredés megbízható segítője.

Nehéz elképzelni a napunkat kávé nélkül, márpedig – ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak –, az élelmiszerárak, köztük a kávéárak meredek emelkedésére számíthatunk 2050-ig. Ennek oka, hogy Földünk lakossága folyamatosan nő – az elmúlt 10 évben évente 2,5 százalékkal –, míg az élelmiszerforrások nem tudják ennek sebességét követni. Továbbá a fejlődő országok átalakuló fogyasztási szokásai is hatással lesznek a kávéfogyasztás növekedésére.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A több mint egymilliárdos népességű Kínában, a tradicionálisan teafogyasztó országban a kávé fokozatosan a fiatalok divatos italává válik. Így a ma még alapvető élelmiszernek tekintett termékek rövid időn belül luxuscikkekké válhatnak. A kávéárak tíz év múlva 45 százalékkal lehetnek magasabbak a mostaninál, ezáltal a kávézás mindennapi szokás helyett csak ünnepi alkalmakhoz kapcsolódó tevékenységgé válhat a tömegek számára.

Hogy fenntartható legyen a termelés

Hogy ez a kedvezőtlen jelenség megelőzhető legyen, a világ vezető kávégyártója, a Nestlé már évek óta keresi a megoldást a Közös Értékteremtés üzleti megközelítés jegyében, és olyan megoldásokat kínál a kávétermesztőknek, amelyekkel egyre jobb minőségben és növekvő mennyiségben szüretelhessék a kávéjukat. A helyi mezőgazdaság fejlődése egyszerre érték a termesztőknek, a társadalomnak és a Nestlének is. Együttműködésben az Esőerdő Szövetséggel (Rainforest Alliance), a Fenntartható Mezőgazdaság Hálózatával (Sustainable Agriculture Network) és a Közös Kódex a Kávéközösségért (Common Code for the Coffee Community) szervezettel a vállalat célja a NESCAFÉ terven keresztül, hogy minél inkább érdekeltté tegye a kávétermesztésben a jelenlegi ültetvényeseket és a jövő farmereit.

Ennek keretében világszerte 220 millió magas hozamú, a növényi betegségeknek ellenálló kávépalánta átadásával támogatja őket 2020-ig, amelyből 38 milliót már szét is osztottak. Ennek köszönhetően a termelők fiatalíthatják növényállományukat, amely így megsokszorozhatja a termés mennyiségét, ezáltal pedig nagyobb jövedelmet biztosít majd a gazdák számára.

A nagy terv

A kávéellátást biztosító akciótervnek része az is, hogy a termesztés mellett a gyártást is fenntarthatóvá tegyék, és minden eszközzel csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. Ehhez pedig tisztább és természetes hűtéstechnikát alkalmaznak: a feleslegből termelnek energiát, hogy tisztább forrásokkal dolgozhassanak.

Hama egy kis falu 500 kilométerre Addisz Ababától, Etiópia fővárosától. Itt termesztik a Yirgacheffe Arabica nevű kávét, amely a világ egyik legértékesebb kávébabja. De hiába a magas minőség, a helyi farmerek belekerültek a csökkenő termesztés és a növekvő adósság ördögi körébe. De vajon miért? Mielőtt a NESCAFÉ elindította programját, a farmereknek gyakran elfogyott a pénze a következő szüret előtt, ezért vagy lemondtak az ültetvényeikről, vagy a következő évi termésre vettek fel hitelt, amellyel adósságcsapdába kormányozták magukat. Ezért megoldást kellett találniuk arra, hogy hogyan javítsák a farmerek cash-flowját, csökkentsék a költségeket és növeljék a profitjukat, mindehhez pedig fenntartható megoldásokat kínáljanak nekik.

Lépésről lépésre

Az első lépés a technológia megújítása volt: a faluban ugyanis a kávébab szemeket egy meglehetősen elavult eszközökkel vették ki a héjukból, amely rengeteg víz felhasználását igényelte, ráadásul az eljárás során feleslegessé váló anyagokból nem csak, hogy nem csinálhattak értékes komposztot, hanem mérgező anyagként még a folyókat is szennyezte – ez pedig gyökeres ellentétben állt a felelős mezőgazdasággal.

A cég csapata modern hámozó rendszert hozott Dél-Amerikából, amely Etiópia első ilyen berendezése volt. Míg a régi szerkezet 50-60 liter vizet is elhasznált, addig az újnak elég 2-3 liter is elég, és a mosásból visszamaradt szerves hulladék komposztálásának lehetősége pedig a talaj minőségének javítását szolgálja. Egy agronómus-szakember pedig új, hatékonyabb módszereket tanított meg a helyi kávétermesztőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik