Gazdaság

Mutyi: újabb pénzszivattyút készítenek elő?

stadion (stadion)
stadion (stadion)

Egy hétfőn kivételes eljárásban benyújtott törvényjavaslatban szerepel, hogy titkolni lehetne a sporttámogatásokat és le lehetne nullázni az online szerencsejáték adóját. Van egy a vállalkozásokat érintő nem túl szimpatikus ötlet is a javaslatban.

Keddtől már csak rendkívüli ülésnapok vannak a parlamentben, de Varga Mihály hétfőn gyorsan benyújtott még egy törvényjavaslatot, kivételes eljárásban, amit kedden lehet hogy el is fogadnak. Az „egyes törvények a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról” névre keresztelt javaslat az MSZP szerint valójában a mutyizás megkönnyítését szolgálja.

Egyrészt rendelkezik arról, hogy az online szerencsejáték-szervezőknek szerződést kell kötniük a sportszövetségekkel, és a jodíjakat levonhatják magából az adóból. Nem az adóalapból, mint eddig.

Másrészt nem kellene nyilvánosságra hozni a sportszövetségek működésével kapcsolatos adatokat.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Mutyiszaga van

Az MSZP szerint a Fidesz újabb több tízmilliárdos tételeknél teszi lehetővé a közpénzek eltüntetését – közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
Harangozó Tamás úgy fogalmazott, hogy a “puccsszerűen” benyújtott javaslat lehetővé teszi, hogy a szerencsejáték-adóból befolyó bevételeket közvetlenül a sportági szakszövetségek kapják meg, amelyek ezt a nyilvánosság teljes kizárásával költhetik el.

Titkos tízmilliárdok

Az egyes törvényeknek a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról közölte, a jövőben nem kérhet senki információkat a szövetségek gazdálkodásáról.

Felhívta arra a figyelmet, hogy jövőre játékadóból 37,9 milliárd forint bevételt terveznek, de nemcsak ezzel gazdálkodnak a szakszövetségek, hanem a társasági adóból is jutnak bevételhez. A 2015-ös költségvetésben ez utóbbira 54 milliárd forintot írtak be. Illetve kapnak költségvetési támogatásokat, valamint az állami cégek is reklámoznak náluk.

Így működhet a pénzszivattyú?

Harangozó Tamás szerint az újabb “mutyi” vagy “pénzszivattyú” úgy fog működni, hogy a szakszövetségek vagyonértékű jogként értékesíthetik a működési területükön lévő sportágnál a szerencsejáték-jogokat. Ezt a fogadásszervező cég ki fogja fizetni – folytatta – , és azt saját adójából leírhatja. Nem az adóalapból a törvény értelmében, hanem közvetlenül az adó nagyságát csökkentheti ezzel az összeggel – tette hozzá.

Inkasszó helyett foglalás is jöhet

A frakcióvezető-helyettes arra is felhívta a figyelmet, eddig csak inkasszót lehetett benyújtani a bírságok teljesülése érdekében a cégek számlájára, a törvényjavaslat elfogadása esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a vállalkozók termelési eszközeit, árukészletét is lefoglalhatja.

Harangozó közölte, módosító indítványokban kezdeményezték a törvényjavaslat két említett részének törlését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik