Gazdaság

Jól betett nekünk az orosz embargó

baromfifeldolgozo(210x140).jpg (baromfi, hús)
baromfifeldolgozo(210x140).jpg (baromfi, hús)

A magyar agrárgazdaság naponta 70 millió forintos veszteséget termel amiatt, amiből év végégig 10 milliárd forintos mínusz is összejöhet.

Szeptemberben még ezt mondták

Az orosz embargó a 3 milliárd eurós magyar agrárkivitel mindössze 10 százalékát érinti, de azért a kiesés így is hatalmas gondot okoz az ágazatnak, a feldolgozóiparnak, mondta a Napi.hu kérdésére Budai Gyula miniszteri biztos.

És egyelőre semmi jele nincs annak, hogy 2015-ben esetleg enyhítenének az embargón, vagy megszüntetnék.

A kormány a kiesést állami felvásárlással, és új piacok felderítésével igyekszik csökkenteni, és ennek eredményei már látszanak a biztos szerint. Például az idei rekordalmatermésből 200 ezer tonnát vásároltak fel, s az ebből készített sűrítményt üdítőital-gyártó cégeknek fogják értékesíteni.

Nem ilyen egyszerű a helyzet a baromfiágazatban, ahol kifejezetten az orosz piac igényei szerinti termékeket állítanak elő több üzemben is, amit igen nehéz máshol értékesíteni.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Jó hír is van azonban: úgy tűnik, a nyugati dömpingáras felesleg nem nálunk kötött ki. Legalábbis a tárca szerint ígéretet tettek és be is tartották a nagy láncok, hogy inkább magyar termékeket vásárolnak és forgalmaznak, itthon és külföldön is.
S hogy mi lett a mégis külföldről beszivárgó árufelesleggel. Na, erre érdekes megoldást találtak. Kattintson!

A KSH adatai alapján egyébként úgy tűnik, hogy nem ártott a magyar gazdaságnak az orosz embargó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik