Gazdaság

Itt az újabb orosz embargó

Moszkvai stop a másodlagos marhahústermékeknek. A rendelkezés érinti Magyarországot is.

Keddtől nem engedik be Oroszországba a másodlagos marhahústermékeket, a nyesedéket és a csontlisztet az EU tagállamaiból – közölte korábban Szergej Dankvert főállatorvos, az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) vezetője. Az importtilalom érinti Magyarországot is.

A másodlagos marhahústermékekre (fejre, lábra, belsőségekre), a húsnyesedékre Moszkva nem vezetett be embargót augusztus elején. A behozatali tilalom kiterjesztéséről Moszkva azt követően döntött, hogy állategészségügyi főellenőre Litvániában tárgyalt Bernard Van Goethemmel, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatójával.

Az orosz főállatorvos szerint többször kifogásolták a másodlagos marhahústermékek és a nyesedék minőségét, a hatóság 17 esetben állapította meg, hogy tiltott anyagot használtak az Ausztriából, Magyarországból, Németországból, Dániából, Olaszországból és Lengyelországból származó termékekben. Az orosz ellenőrök Listeria baktériumot, ólmot, tetraciklint, szalmonellát, klóramfenikolt és kadmiumot találtak az uniós államokból importált áruban.  Szergej Dankvert közölte, hogy nem kaptak semmilyen megalapozott garanciát az Európai Uniótól a problémák kiküszöbölésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik