Gazdaság

Az USA az olcsó olajjal buktathatja meg Putyint

Putyin Szaúd-Arábiát vádolja azzal, hogy az USA nyomására olcsóbban adja a világpiacon az olajat.

A Rosznyeft állami orosz energiavállalat elnöke indulatos hangú közleményben kelt Szaúd-Arábia ellen, azzal vádolva őket, hogy az USA politikai nyomására csökkentik az oljaj árát – írta a Business Insider. Mihail Leontyev, aki Putyin orosz elnök harcostársa, úgy véli: a diszkont árak azt a célt szolgálják, hogy az orosz gazdaságot térdre kényszerítsék.

Ebben van is valami, hiszen az USA bevallottan gazdasági szankciókkal kívánja jobb belátásra bírni az orosz politikát, ami veszélyezteti a politikai stabilitást Európában.

Az olaj ára hordónként 80 dollár alá süllyed, ami két év óta a legalacsonyabb mérték. Mindez nagyon érzékenyen érinti Oroszországot, hiszen gazdasága főként a nyersanyagok exportjára épül. Az orosz költségvetés tartósan 100 dollár alatti olajárnál nagyon nehezen tudja fenntartani a tervezett gazdasági növekedést.

Ráadásul az olcsó olaj miatt folyamatosan gyengül a rubel a dollárhoz képest. Az orosz jegybank ezért az elmúlt hetekben 13 milliárd dollárt költött el, hogy rubelt vásároljon, és próbálja erősíteni az orosz fizetőeszközt, eddig csekély sikerrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik