Gazdaság

Hiába keresték a kormány kegyeit a multik

Nagyon úgy tűnik, hiába toltak milliárdokat a kereskedelmi láncok a Fidesz-közeli cégekbe, ettől nem lett kiegyensúlyozottabb a kapcsolatuk.

Multiüldözés

Semmit sem ért az a lobbizás, amibe éveken át milliárdokat fektettek a legnagyobb kereskedelmi láncok – mondta a Népszabadság szerint az egyik legnagyobb hipermarketlánc vezetője. Arra célzott, hogy 2010 óta, amióta bevezették az első különadót, plázastopot, próbálták a kormány kegyeit keresni: különféle tanulmányokat és reklámokat rendeltek Fidesz-közeli cégeknél.

Azonban ma úgy tűnik, ez volt életük legrosszabb befektetése. Hiszen cserébe újabb büntetéseket kapnak: a 10-60 szorosára emelik az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, bezárással fenyegetik őket, ha egymás után két évig nem nyereségesek, és ott lóg a levegőben a vasárnapi zárva tartás is, ami szintén nekik lehet hatalmas érvágás.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Beletörik a kormány bicskája

A lap részletesen kitér arra, melyik intézkedés melyik multinak fájt a legjobban, illetve hogy mikor melyikre neheztelhetett leginkább a kormánypárt és miből lehetett tudni, hogy enyhült éppen a haragszomrád.

A 2010-es sokk után persze nem csoda, ha a cégek zöme megpróbálta keresni az együttműködést a kormánnyal. De ma már nyilvánvalónak tűnik, hogy hiába fizették ki a vásárlók a válságadókat, s hiába költöttek a láncok minden korábbinál többet a Fidesz-közeli cégeknél, a számukra kiszámítható üzleti környezet még várat magára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik