Gazdaság

Oszkó Péter: nem a számok a fontosak

A politikának vissza kellene térnie a demokratikus gyökereihez, az államnak nem szabadna erővel újrafelosztani a piacot - hangzott el a volt pénzügyminiszterek kerekasztal-beszélgetésén a Hungarian Business Leaders Forum XV. pénzügyi csúcstalálkozóján.

Varga Mihály ugyanott:

Nem pénzügyi paraméterek határozzák meg, hogy az ország milyen irányba megy. Ezért el kellene kezdeni foglalkozni végre a politikacsinálással, az üzleti és vállalkozói környezet stabilizálásával. Ha egy vállalkozást elvesznek a tulajdonosától, akkor tökéletesen mindegy a kamatszint, az államadósság – mondta Oszkó Péter, volt pénzügyminiszter.

Békesi László is a társadalmi-politikai szempontot hangsúlyozta a hosszú távú gazdasági fejlődésben. Szerinte nagyon fontos, hogy az emberek milyen politikai légkörben élnek, hiszen ettől függ a piac szabadsága is. A kormány jól láthatóan leépítette a demokratikus intézményeket, a magántulajdonban durva állami beavatkozás történik, a piacot az állam akarja felosztani. Ez nagyon rossz.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Bod Péter Ákos azt emelte ki, hogy hosszú távon nagyon rosszul néz ki a fogyasztás. Ez komoly probléma, hiszen csak jövőre fogjuk elérni a 2005-ös fogyasztási szintet. Kérdésre válaszolva, hogy Lengyelországban miért nőtt a belső fogyasztás a válság alatt, Bod Péter Ákos elmondta: egy konferencián a lengyel kollégák azt mondták neki, hogy ők a válság után nem csináltak semmi különöset, csak hagyták dolgozni az embereket, működtek a független intézmények és nem rángatták az adórendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik