Gazdaság

Varga: még nem dőlhetünk hátra

Ha nem változik a gazdaság szerkezete, lassulhat a növekedés - figyelmeztetett a nemzetgazdasági miniszter.

Még mindig egy felzárkózó ország vagyunk, de a régióban kezdünk az élbolyba kerülni. Ezt ugyanakkor csak jelentős uniós támogatással tudjuk elérni. Ha ez a szerkezete marad a gazdaságnak, akkor a növekedés lassulhat – figyelmeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hungarian Business Leaders Forum XV. pénzügyi csúcstalálkozóján.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A tőke, a munka és a technológiai változások mellett Varga egy más szempontot emelt ki: az állami bürokrácia és a feketegazdaság a két legfontosabb terület, ahol változtatni kell. Kiemelte, hogy az online pénztárgépek a várakozásoknál is jobban teljesítettek, ezt más területen is folytatni kell.

Oszkó ugyanott:

Eladósodás

A növekedés  Magyarországon mindig az eladósodás növekedésével járt együtt. Ez a trend 2010 óta megtört, ugyanakkor a devizahitelek kivezetése tovább csökkenti az eladósodást. Azt is hozzátette, hogy a csökkenésben 10 százalékkal segített a magánnyugdíjpénztárak államosítása.

Magyarország valószínűleg képes lesz ellensúlyozni az EU gazdaságának lassulásából, valamint az orosz-ukrán konfliktusból adódó kockázatokat. Úgy számolnak, hogy az éves infláció 1,8 százalék körül lesz és a 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tartani tudják az idei 2,8 százalékot követően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik