Gazdaság

Listázták, mire szórja a kormány feleslegesen a pénzt

A jövő évi költségvetésben több száz milliárd forint vitatható és/vagy felesleges kiadás található, amely az adókedvezményekkel együtt akár 1000 milliárd forintra is rúghat – írja a Napi.hu.

A 2015-ös költségvetés 17 258 milliárd forintos kiadással és a 877,6 milliárd forintos hiánnyal kalkulál, de akár nullszaldósra is ki lehetne hozni, ha a felesleges kiadásokat a költségvetési vitában kigyomlálná a parlamenti többség, illetve ha felülvizsgálnák a különböző adókedvezményeket – derül ki a Napi.hu cikkéből.

A kiadási oldalon azokat a tételeket gyűjtötték össze, amelyeknek ésszerűségét a társadalom többsége elutasítja, illetve nyilvánvaló aránytalanság áll fent a kiadási összeg és a cél között. Rögtön a lista elején található az állami média költségvetési támogatása, amely 2015-ben 69,8 milliárd forintra rúg, és a teljes magyar piaci elven működő média költségvetésével vetekszik. A Napi.hu szerint alaposan vissza lehetne vágni a gigaminisztériummá nőtt Miniszterelnökség kiadásait is, amelynél a kutatóintézetek, szatellitintézmények, a protokoll és a kormányzati kommunikáció területén foghatná vissza magát a kormányzat.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Egyre több pénzbe kerülnek az adófizetőknek az állami vállalatok is, amint az Eximbank és az az MVM feltőkésítése, a Paks II. építésének előkészülete, ráadásul a Hungaroringre és a stadionberuházásokra is rengeteget költ az állam.
Mindeközben a bevételi oldalon az NGM számításai szerint jövőre a gazdasági szereplők 672-724 milliárd forintnyi adókedvezményt vehetnek igénybe, vagyis mintegy 700 milliárd forintnyi adóbevételről mond le az állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik