Gazdaság

Pénz: stadionokra van, béremelésre nincs

Az LMP szerint hazugság, hogy nincs forrás az éhbéren tartott szociális dolgozók béremelésére. A Jobbik is rendezné az érintettek helyzetét.

Miközben a kormány jövőre is 60-70 milliárdot tervez stadionokra és olimpiai létesítményekre költeni, nem talál 20 milliárdnyi forrást a költségvetésben az évek óta hitegetett szociális dolgozók béremelésére. A zöldpárt a Szociális Munka Napján szolidaritását fejezi ki a szociális és gyermekvédelmi dolgozókkal, és felszólítja a kormányt, hogy lavírozás helyett biztosítsa a forrásokat a bérrendezésre.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Stadionokra

Tarthatatlan a helyzet

Szerintük Balog Zoltán és Czibere Károly kudarca is, hogy a jövő évi költségvetés sem tartalmaz fedezetet a közel 100 ezer szociális és gyermekvédelmi dolgozó bérrendezésére. A miniszter és államtitkára az önkormányzati választások előtt azzal hitegették a szociális dolgozókat, hogy a közösen kidolgozott szociális életpályamodell már januárban életbe lép. A megállapodás aláírásától a miniszter az utolsó pillanatban állt el, a választások után beterjesztett költségvetéssel pedig újabb pofont kaptak a szociális dolgozók.

Az LMP szerint tarthatatlan, hogy a gyermekeinket, időseinket, a fogyatékossággal élőket, a szociálisan rászorulókat áldozatos munkával gondozók nettó 70-80 ezer forintos bére 2008 óta változatlan, keresetük azóta már negyedével kevesebbet ér.

Az LMP támogatja a mai napra meghirdetett demonstrációt és felszólítja a kormányt, hogy biztosítsa a béremelés forrásait a jövő évi költségvetésben.

Minimálbér 2015

Bíznak benne, hogy nem marad el az anyagi megbecsülés

A Szociális Igazgatók és Szakemberek magyarországi Egyesülete (SZIME) elnöke egy pécsi ünnepségen szerdán a szociális területen dolgozók kitartását a kollégák valódi hivatástudatával, mély elkötelezettségével magyarázta. Kocsis József szerint valódi hivatástudat nélkül nem tartanának ki tűzön-vízen keresztül a területen dolgozók, ezért is jelent sokat a társadalom és a döntéshozók részéről az erkölcsi megbecsülés. Reményei szerint az erkölcsin túl nem marad el az anyagi megbecsülés sem.

A Jobbik is emelné a bérüket

30 milliárd forinttal növelné a szociális ágazatban dolgozók bérezésére fordítható költségvetési keretet a Jobbik. Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján tarthatatlannak nevezte, hogy az érintettek bére 2008 óta csökken, és elérte a 2003-as szintet.

A Központi Statisztikai Hivatal bértáblájára hivatkozva azt mondta: az ágazatban dolgozók tavaly havonta átlagosan bruttó 108 ezer forintot kaptak, míg a következő legalacsonyabb átlagbér – az erdészetben és az idegenforgalomban – is ennek másfélszerese volt.

Az ellenzéki politikus bírálta, hogy a szociális területen dolgozóknak havi 70 ezer forintból kell megélniük, miközben azok, akiket segítenek, ennél nagyobb összegű nyugdíjra, egyéb jövedelemre tehetnek szert. Úgy vélte: a kormány eddig csak hitegette az érintetteket különböző pótlékokkal, de érdemi lépés nem történt.

A jobbikos politikus közölte: ahogy tavaly, idén is módosító indítvány nyújtanak be a költségvetési javaslathoz és 30 milliárd forint pluszforrást kérnek a szféra béremelésére. Ez körülbelül 30-40 százalékos emelést tenne lehetővé a 92 ezer dolgozónak – fejtette ki.

Sneider Tamás emellett azt is jelezte: a parlament alelnökeként részt vesz a szociális dolgozók szerdai, a béremelést sürgető demonstrációján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik