Gazdaság

Kiszivárogtak a kormány egészségügyi tervei

Már a héten elkezdhetik benyújtani azokat a törvényjavaslatokat, amelyek az egészségügy átalakítását célozzák meg, és néhány hónapon belül döntés is születhet.

Egy októberi kormányülésről készült jegyzőkönyv alapján írta azt az Index, hogy küszöbön az egészségügy átszervezése. Íme, mit tervez a kormány első nekifutásra.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Az adósságrendezéstől az államosításig

Fontos lépés lehet, hogy rendeznék a kórházak adósságát, ami úgy 60 milliárd forintos tételt jelent, és ezzel párhuzamosan megszervezik a kórházi ellátórendszert, az elképzelés szerint megyei szinten. Jön az egészségügyi életpályamodell is, a rezidensösztöndíj kiterjesztéseként. Aztán adókedvezményeket adnának a privát szolgáltatóknak, a gyógyszer-kereskedelem pedig újra állami monopólium lenne, feltehetőleg hatósági árakkal.

Zombor Gábor:

Az állampolgárokat is megreguláznák: úgy tűnik, aki nem megy szűrőprogramra, az elveszítheti a jövőben a tb-ellátást. Bár lehet, hogy mégsem. Ezzel kapcsolatban ugyanis a lapnak azt mondta Zombor Gábor egészségügyi államtitkár, hogy a szűrések továbbra is ingyenesek és önkéntesek lesznek, és inkább pozitív ösztönzőket vetnének be.

Azt is kimondanák, hogy a háziorvoslás állami feladat, és a működtetés feltételeinek biztosítása pedig az önkormányzatokra hárul. Zombor ehhez annyit tett hozzá: ha vállalják. Ha nem, akkor ez utóbbi is állami feladat lenne.

Ezenkívül megpróbálnák rendezni a dizájnerdrogok helyzetét is. Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Olvasói sztorik