Gazdaság

Besokalltak a miskolci Bosch dolgozói

A szakszervezet a munkavállalói panaszok miatt november 11-ére csendes demonstrációt hirdetett a gyár bejáratához.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei LIGA Szakszervezet elnöke, Fodor Tibor közleményt adott ki, amely szerint november 11-én kedden délután háromkor csendes, figyelemfelkeltő demonstrációt tartanak Miskolcon, a BOSCH gyár bejáratánál. A rendezvény címe: „Ki fogja képviselni a BOSCH dolgozókat?”

Az okokról

Fodor szerint szakszervezetüket az elmúlt évben számos BOSCH munkavállaló kereste fel jogi problémájával. Elmondásuk szerint a gyárban hatalmas méreteket ölt a fluktuáció, indokolatlanul sok embert foglalkoztatnak rövid időtartamra kötött határozott idejű szerződésekkel, jelentős a túlmunka, és a legtöbb dolgozó nem érzi magát megbecsültnek, fél, hogy bármikor elveszítheti állását.

Ezek a problémásnak tartott jelenségek – mint jelezték – elsősorban az ún. „gyártósori dolgozókat” érintik. Véleményük szerint városukban általánosan tapasztalható egy negatív irányú vélekedés a vállalat munkavállalókkal szemben tanúsított magatartásáról.

Ezt támasztják alá a dolgozók által elmondottak, valamint a szakszervezet által ebben a témában végzett felmérések is.

Mit szeretnének elérni?

Megmozdulásukkal szeretnék felhívni a BOSCH dolgozóinak figyelmét arra, hogy a munkahelyi körülmények megváltoztatása egy erős munkavállalói összefogással indulhat meg. Úgy gondoljak, hogy a problémák orvoslására a dolgozóknak egy erős szakszervezet létrehozására van szükségük, amely hatékonyan képviselheti érdekeiket a külföldi tulajdonú munkáltatóval szemben.

Megítélésük szerint ezek a problémák ma általánosan jellemzik a munkaerőpiacot, a Munka törvénykönyve átírásával pedig „zöld jelzést adtak” annak a foglalkoztatói attitűdnek, mely mára kezdi igazán jelentősen éreztetni a hatását szerte az országban. Ezzel szemben kizárólag összefogással, párbeszéddel és hatékony érdekérvényesítéssel lehet fellépni. Ezek az értékek pedig a szakszervezet szerint náluk intézményesülnek a legmagasabb szinten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik