Gazdaság

A motort cseréltük Pakson. És a fék?

Az atomipar hanyatlik, félbehagyott erőművek, évtizedekig csúszó átadások és egyre kevesebb befektetés jellemzi.

Kapcsolódó cikkek

Hatvan éve élünk az atomkorszakban, az atomerőművek száma – két komolyabb felfutás után – az elmúlt 25 évben stagnál: nagyjából annyit zárnak be, amennyi új épül. Ám ha a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség statisztikáit megtisztítjuk azon létesítményektől, amelyek már 18 éve nem termelnek elektromos áramot, a számok már mást mutatnak: az 1990-es 420 erőműből ma 388 aktív.

Hamis dogma

Ennek dacára a nukleáris-energia termelése világszinten emelkedik, ami a meglévő reaktorok kapacitásnövelésének köszönhető. Az Európai Unóban ma 131 erőmű állít elő közel annyi energiát, mint az 1980-as évek végén 177. Arról van tehát szó, hogy a régi autók motorját felújították, de kérdés, hogy ezek után a fékeket nem kellene-e modernizálni – utalt sok jelenleg is üzemelő atomerőmű biztonsági kockázataira Mycle Schneider független nukleáris ipari szakértő a Paksról komolyan című konferencián.

Jelenleg dogmaként él a társadalmakban, hogy egy atomerőmű felépítése és üzembe állítása nagyon költségigényes, ám az áramtermelése már olcsó. Az utóbbi idők tapasztalatai viszont azt mutatják, ez nem igaz: a nukleáris energia előállítása egyre drágább. Mi több, a reaktorok fele több, mint 30 éves, az újak létesítése pedig “nehézkes”. Miért? Mert a tervezett beruházások költségei nem tudják tartani a tervezéskor vállalt bekerülési költséget, mert a megkezdett építkezések jelentős részét be sem fejezik.

Hanyatlás

Bulgáriában 27 év után állították le egy erőmű építését, kilenc “épülő” orosz atomerőműből három már 20 éve készül. Amerikában sem jobb a helyzet, 30 év alatt 13 projekttel hagytak fel finanszírozhatatlanság miatt. Márpedig itt minden fillér az adófizetők zsebét húzza, állami beavatkozás nélkül, pusztán piaci forrásokból nukleáris erőmű építése ma lehetetlen – mondta az alternatív Nobel-díjas, Schneider, aki húsz éve készíti el a világ atomenergia-iparának állapotát bemutató jelentést.

A helyzetre a befektetők is “reagáltak”, az utóbbi időkben erószázmilliókat vontak ki az ágazatból. Konklúzióként elmondható, hogy az atomipar hanyatlik, és minden szempontból a megújulók felfutásának vagyunk tanúi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik