Gazdaság

Gázközpont létesülhet a magyar-ukrán határon

Az Ukrajnába történő, Nyugat felőli gázszállítás növelése, egy térségi gázközpont kialakítása és olajipari együttműködések indítása a fő célja az ukrán állami gázipari vállalat, a Naftogaz Ukrajini Budapesten nyílt kereskedelmi képviseletének.

A Világgazdaság írja: az Igor Mazjar képviselet-vezetőtől kapott tájékoztatás szerint pillanatnyilag a gázszállítás az elsődleges, éppen ezért az iroda tevékenysége az ebben érdekelt négy országra – Magyarország mellett Ausztriára, Szlovákiára és Lengyelországra terjed ki.

Igor Mazjar számít Magyarország ukrajnai gázkivitelének januári újraindítására, és lehetségesnek tartja egy térségi gázközpont kialakítását is a magyar ukrán-határ közelében. Európán belül Ukrajna rendelkezik a legnagyobb gáztároló kapacitásokkal. Erre, valamint az orosztól eltérő gázforrások bevonásával, továbbá kellő helyi érdeklődés esetén a magyar-ukrán határ közelében középtávon kialakítható egy gázközpont Igor Mazjar szerint. Az alternatív forrásokat a Lengyelországban hamarosan átadandó cseppfolyósgáz- (LNG-) terminálon érkező, továbbá a türkmenisztáni, az azeri és más gázok jelenthetnék. Ukrajna LNG-kikötői terveinek megvalósítása azon múlik, hogy Törökország hozzájárul-e ahhoz, hogy a terminálra szállító tankerek használják a már amúgy is túlzsúfolt Boszporuszt.

Igor Mazjar szerint fölösleges a Déli Áramlat vezeték lefektetése, mert bőségesek a meglévő kapacitások is. Az Északi Áramlat kihasználtsága csak 55 százalékos, a fehéroroszországi és lengyelországi útvonalé 48, az Ukrajnán keresztülié pedig 70 – ismertette az újság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik