Gazdaság

Megvette az állam a Főgázt

A magyar állam megvásárolta a Főgáz Zrt.-nek a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló 50 százalékos társasági részesedését - válaszolta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI érdeklődésére.

Az NFM közlése szerint “az energiaellátás biztonságát erősítő, a kormány rezsicsökkentési politikájához illeszkedő tranzakció” csütörtökön zárult.

A tárca felidézte, hogy a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezéséről szóló szeptember végi kormányhatározat 2014. október 10-i határidővel hívta fel az érintett feleket a Budapest Főváros Önkormányzatának tulajdonában lévő Főgáz Zrt. 50 százalékos társasági részesedése, valamint egy “A” és egy “B” sorozatú részvény megvásárlására.

A kormány felelősségteljes vagyonpolitikájának köszönhetően az elmúlt években erősödött a magyar állam szerepe a gazdaságot jelentősen befolyásoló stratégiai ágazatokban, különösen az energetika területén – emelte ki az NFM.

Ezek a piaci alapon történő tulajdonszerzések gyarapították a nemzeti vagyont, hozzájárultak az energiabiztonság növeléséhez, a kiemelt közszolgáltatásokat végző közműcégek közösségi tulajdonba kerülése pedig lehetővé teszi a rezsicsökkentési politika fenntarthatóságát és kiterjesztését – fűzte hozzá a minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik