Gazdaság

Nem lesz több gázunk a fűtési szezonban

A Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) szerint a földalatti gáztározókban nincs már több leköthető kapacitás.

Kicsivel több mint 3,1 milliárd köbméter lesz az MVM tározóiban betárolt gázkészlet a fűtési szezon előtt. Ami jóval több, mint a tavaly novemberi (akkor a 2 milliárd köbmétert sem érte el) – tudta meg a Napi Gazdaság az illetékesektől.

A négy tárolóba egyébként összesen 4,4 milliárd köbméter férhet el – vagyis 1,3 millió köbméter üresen marad, és ebben már nem lesz változás.

Viszont a teljes lekötött kapacitásból csak 2 milliárd köbméter az MVM saját készlete, és további 700 millió köbmétert tárol majd be a Gazprom a magyar egységekbe. Erről egyébként egy hete írták alá a megállapodást. 

Gázos fordulatok

Ezt megelőzően Magyarország leállította az ukránoknak a gázszállítást, ami őket eléggé mellbevágta. Ez pár nappal azelőtt történt, hogy az oroszok kijelentették: szankciókat vezetnek be azokkal az országokkal szemben, akik lehetővé teszik, hogy gázt kapjon, aki nekik nem fizetett.

Márpedig Magyarország (Szlovákiával és Lengyelországgal együtt) pontosan ezt csinálta, reexportálta a gázt az ukránoknak. 

Jelenleg 52,4 százalékon áll a töltöttség – írta a lap. Vagyis még nem sikerült elérni a 60 százalékot. Pedig Orbán Viktor szeptember végén azt mondta, “Jó ütemben töltjük fel” a földgázkészleteket, “nemsokára elérjük a 60 százalékot, és most ennek az ütemét gyorsítani fogjuk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik