Gazdaság

Hétfőn összeomlik egy nemzetközi nagybank

Szerencsére nem igazából, csak az amerikai és brit pénzügyi hatóságok szimulációjában. Egy globális krízishelyzetre elhárítására készülnek.

Egy nemzetközi nagybank összeomlását szimulálják hétfőn az amerikai és brit pénzügyi hatóságok annak begyakorlására, hogyan lehet az együttműködés javításával egy hasonló helyzetben elhárítani egy krízishelyzet átgyűrűzését a globális pénzügyi rendszerre.

A gyakorlat célja az együttműködés javítása a két ország között egy krízishelyzetben – közölte az amerikai pénzügyminisztérium. A brit pénzügyminisztérium pedig jelezte, hogy a szimulációs gyakorlat eredményét már hétfőn este nyilvánosságra hozzák.

A szimulációs gyakorlat mintegy két héttel előzi meg az Európai Központi Bank (EKB) és az európai bankfelügyelet (EBA) európai bankrendszeren végzett stressz-tesztje eredményének a közzétételét. A stressz-teszttel ellentétben azonban a szimulációs gyakorlaton a hatóságok nem valós, hanem fiktív adatokkal dolgoznak majd. “Egyetlen konkrét bankról sincs szó” – szögezte le a brit pénzügyminisztérium.

A zárt ajtók mögött megrendezett krízisgyakorlaton Jack Lew amerikai pénzügyminiszter és Janet Yellen Fed-elnök is részt vesz, a brit oldalon pedig kollégáik, George Osborne és Mark Carney lesznek jelen. “Meg kell győződnünk róla, hogy egy bank összeomlásának a terheit a jövőben már nem az adófizetők viselik” – hangsúlyozta George Osborne pénzügyminiszter. “Nagyon fontos, hogy javítsuk az országok közötti együttműködést ezen a téren” – tette hozzá.

A Lehman Brothers 2008-as összeomlása a katasztrófa szélére sodorta a nemzetközi pénzügyi rendszert. A láncreakciót csak hatalmas amerikai állami pénzügy támogatással lehetett megállítani. Számos brit bank is – például a Royal Bank of Scotland – csak adófizetői pénzekkel tudott talpon maradni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik