Gazdaság

Orosz embargó – a magyar gazdák lemaradtak az uniós pénzről

Brüsszel nagyon hamar lezárta a pályázatot, így nem jutott uniós támogatás a hazai pályázóknak a zöldség-gyümölcs kivonásához. De már egy új, célzottabb intézkedésen törik a fejüket. 

Nem kaphatnak uniós támogatást a magyar pályázók ahhoz, hogy kivonják az orosz embargó miatt keletkező zöldséggyümölcs-felesleget a piacról.

Mindez úgy történhetett, hogy a termelők megsegítésére szánt 125 millió eurós keretösszeg elfogyott, így a pályázatot Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette – válaszolta az MTI érdeklődésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Orosz embargó

Túl sok volt az igény

Az Európai Unió szeptember 1-jén rendkívüli intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a felesleges termékmennyiségeket a piacról kivonja, ezzel a termelők kára csökkenjen.

A Földművelésügyi Minisztérium soron kívül megalkotta az intézkedés végrehajtásához szükséges nemzeti szabályokat és felhívta a figyelmet arra, hogy minél előbb célszerű pályázni, mert az Európai Unió a forrást a beérkező igények sorrendjében ítéli oda.

Az MVH szeptember 12-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Magyarország haladéktalanul az Európai Unió Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítésére korábban megnyílt 125 millió eurós keretösszegű intézkedés végrehajtását. 

Az MVH akkori kimutatása szerint 226 jelentkező adott be előzetes igénylést.

Brüsszel célzottabb intézkedést is tervez

Az Európai Unió a piacról kivont árumennyiség ingyenes szétosztását – melynek keretében a karitatív szervezetek, az iskolák, óvodák, kórházak és büntetés-végrehajtási intézmények, valamint csökkentett támogatás mellett az önkormányzatok és más társadalmi szervezetek lehettek a kedvezményezettek – támogatta ebből a keretből.

Most Brüsszel egy újabb, célzottabb intézkedés bevezetését tervezi az orosz embargó okozta válság megelőzésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik