Gazdaság

Finnország orosz atomerőművet épít?

Bár a finn zöldek kiléptek a kormánykoalícióból, a kabinet megszavazta az új Hanhikivi orosz atomerőmű megépítését. A kérdésben a finn parlament dönthet.

A finn kabinet szeptember 18-án 10-7 arányban szavazta meg az orosz technológiával megvalósuló új Hanhikivi atomerőmű megépítését – írta az Atomenergia Info.

A kérdésben ezután a parlament hivatott dönteni. Előzőleg Alexander Stubb finn kormányfő világossá tette, hogy országa az EU-szankciók ellenére is folyatja az atomerőmű-projektet Oroszországgal, mert mint hangsúlyozta, már csak a beruházás jelentősége miatt sem érdemes ebbe a kérdésbe belekeverni a politikát, mintegy utalva arra, hogy a finn zöldek kiléptek a kormánykoalícióból tiltakozásul a döntés miatt.

A mintegy negyven finn céget tömörítő Fennovoima és a Roszatom leányvállalata, a Rusatom Overseas tavaly decemberben állapodtak meg arról, hogy közösen építik meg a Hahikivi-1-es atomerőművet Finnország középső részén, Pyhäjoki közelében.

A paksi blokkok alapjául is szolgáló AESZ-2006-os projekt alapján épül majd meg a VVER-1200-as nyomottvizes reaktor, és várhatóan 2024-től szolgáltat majd áramot. A Rusatom Overseas 35,9 millió eurót fizetett idén a Fennovoima Oy 34 százalékos tulajdonrészéért.

A finn kormányfő az üzlet jóváhagyása előtt utalt arra, hogy voltak ellenzői az orosz tulajdonszerzésnek a projektben, ám hangsúlyozta, hogy az erőmű szigorúan a finn törvények szerint működik majd. A finn atomenergia hivatalról, a STUK-ról közismert, hogy a világ talán legszigorúbb nemzeti hatósága. Ennek és a folyamatos korszerűsítésnek köszönhetően a paksi atomerőművel rokon, szintén orosz gyártmányú nyomottvizes loviisa-i atomerőmű a paksihoz hasonlóan a világ legbiztonságosabb atomerőművei közé tartozik.

A Roszatom Dél-Afrikában is épít nyolc reaktort a tervek szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik