Gazdaság

Bukta a pert a Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet

A pénzintézet a devizahitelek általános szerződési feltételeinek tisztességtelensége vélelmét támadták, sikertelenül.

Hétfőn hirdette ki határozatát a Fővárosi Törvényszék, melyben elutasítja a pénzintézet keresetét, indoklásában hangsúlyozza: az általános szerződési feltételekben az egyoldalú szerződésmódosítás szabályainak minden esetben meg kellett felelniük a törvényben rögzített hét feltételnek. Ha csak egy is fennakadt a rostán, a bank vétett – tájékoztat az MTI. 

A bíróság különleges hangsúlyt fektetett az átláthatóság és az egyértelmű megfogalmazás szempontjaira, ha ezekben hibát talált, a vizsgálatot nem folytatta . Az eljárás 9 időintervallumot vett górcső alá a pénzintézet szerződési feltételei és üzletszabályzata alapján. Valamennyi intervallumra kettőzöttek voltak a szabályok, mivel különváltak a lakás célú és a szabad felhasználású devizahitelek előírásai. 

Korábban a Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet arra kérte a bíróságot, hogy a törvény alkotmányellenességét vizsgáltassák meg az Alkotmánybírósággal, azonban kérésükre nemleges válasz érkezett, mivel a bíróság nem észlelte a törvény alkotmányellenességét, a felperes takarékszövetkezet pedig csak megjelölte a törvény – szerinte – alkotmányellenes pontjait, de nem indokolta meg az álláspontját.

Az Országgyűlés szerdán dönthet a bankok elszámoltatásáról szóló törvényről. Orbán Viktor miniszterelnök korábbi tájékoztatása szerint a devizahitelesek törlesztőrészletei akár harmadával is csökkenhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik