Nagyvilág

Nem vesznek élelmiszert az oroszok az EU-ból

Csütörtökön importtilalmat rendeltek el a gyümölcs-, zöldség-, hús- és haltermékekre – írja az MTI.

Az orosz kormány úgy döntött, hogy egy évig nem vesz élelmiszertermékeket azoktól az országoktól, melyek szankciókat alkalmaznak Oroszország ellen az ukrajnai konfliktusban betöltött szerepe miatt. Az Európai Unió mellett az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Kanadából sem vesznek marhahúst, sertéshúst, baromfit, halat, sajtot, tejet és tejtermékeket, valamint zöldséget és gyümölcsöt – közölte Dimitrij Medvegyev kormányfő.

Úgy tudni, hogy Oroszország latin-amerikai országok diplomatáit kérette be, hogy tárgyaljon arról, tőlük vásárolják meg a kieső élelmiszer-mennyiséget. Amerika szerint az oroszok intézkedései az orosz gazdaságnak okozzák a legnagyobb kárt.

Megéri?

Oroszország az EU első számú gyümölcs- és zöldségimportőre, Amerikával szemben viszont csak a 23. a sorban. Ugyanakkor kérdéses, hogy mekkora árat fizet majd a drágább importért Oroszország, amely így is nagyon érzékeny minden olajár-ingadozásra.

Ha Oroszország ráfizet, csak magának csinálja a bajt – a forbes idéz egy régi példát: amikor Angliában a 19. században a gyenge termés miatt éhinség fenyegetett, Napóleon boldogan adott el a bő francia terményekből – igaz, Anglia épp konkrétan hadban állt Napóleonnal. De a francia császár stratégiailag fontosabbnak érezte az angol pénzkészleteket gyengíteni, mint éhinséget okozni. Míg Franciaország nyert a háborúskodáson, most, úgy tűnik, Oroszország áldozni kényszerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik