Gazdaság

Matolcsyék most betartották az ígéretüket

A monetáris tanács 2,1 százalékon hagyta az alapkamatot.

Változatlan szinten, 2,1 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden.

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak és összhangban van a jegybank korábbi kommunikációjával.

A monetáris tanács legutóbb július 22-én csökkentette az alapkamatot, 2,3 százalékról 2,1 százalékra.
A döntést követően a jegybank bejelentette: véget ért a két éven át tartó, összesen 490 bázispontos kamatcsökkentési ciklus. Matolcsy György jegybankelnök közölte azt is, hogy az MNB “tartós tartásra”, vagyis arra rendezkedik be, hogy az alapkamat 2015 végéig ezen a szinten marad.

A jegybank 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor az alapkamat 7 százalékon állt.

A Reuters hírügynökség múlt heti felmérésén 16 elemzőből 15 számított kamattartásra, és mindössze egy szakember vélte úgy, hogy újabb 10 bázisponttal csökkenhet az irányadó ráta.

Elemzői reakciók

Pintér András, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint az elmúlt hetek piaci folyamatai alapján egyelőre megvan a jegybank lehetősége az alacsony kamatszint fenntartására, hiszen a geopolitikai feszültségek ellenére az euró/forint árfolyamban, a hosszabb futamidejű állampapírok hozamainál és az országkockázatot tükröző CDS-árazásban is az augusztus eleji megugrást követően a stabilizálódás jelei mutatkoznak.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint a forint piaca számára kulcsfontosságú lesz, hogy a devizahitelek év végi konverziója során milyen mértékben támaszkodnak majd a devizatartalékokra.

Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet vezető gazdasági elemzője is úgy véli, hogy a makrogazdasági folyamatok lehetővé teszik a jegybanki alapkamat jelenlegi alacsony szinten tartását. A magyar kamattartási ciklus hosszát véleménye szerint alapvetően az amerikai jegybank és az Európai Központi Bank (EKB) reakciói befolyásolják.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza a kamatdöntés utáni kommentárjában közölte: a cég központi előrejelzési forgatókönyve jelenleg az, hogy az MNB leghamarabb 2015 harmadik negyedévében kezd fokozatos monetáris szigorításba, és 2015 végéig 2,50 százalékra, 2016 végéig 3,00 százalék környékére emeli alapkamatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik