Gazdaság

„A kormány mindent megtett, hogy a bankok alulmaradjanak a devizaperekben”

Egy takarékszövetkezet már elbukott az állammal szemben. Az igazságügyi államtitkárt nem lepte meg az első siker.

A kormány felkészült a devizahitelesek védelmére – mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken az MTI-nek. Kifejtette: a kabinet mindent megtett azért, hogy a pénzintézetek által indított, most megkezdődött devizahiteles perekben az állammal szemben igényt érvényesítő bankok “alulmaradjanak”, az Országgyűlés által júliusban elfogadott törvény ugyanis egy sajátos perjogi konstrukciót ír elő, megfordítva a bizonyítási terhet, azaz nem az ügyfeleknek kell bizonyítaniuk, hogy tisztességtelenül jártak el velük szemben, hanem a bankoknak kell bizonyítaniuk, hogy tisztességesen jártak el. Mindez a Kúria döntésén alapul – tette hozzá.

Az igazságügyi tárca államtitkára hangsúlyozta: a jogszabály egyértelmű feltételeket, szabályokat és határidőket állapít meg. Ha ezeket betartják az eljárásban, akkor nem lehet kétséges a devizahitelesek érdekeinek érvényre juttatása, hiszen a törvény abból indul ki, hogy a tisztességtelenül szerzett előny, haszon visszajár a devizahiteleseknek – magyarázta.

Répássy Róbert szerint a kormány nem tesz mást, mint hogy biztosítja a bankokkal szemben a devizahitelesek védelmét.

Kurucz Éva kormányszóvivő péntek délután közölte: a kormány minden eszközzel segíti a bajba jutott családokat. Mint írta: “a mai nap megmutatta, hogy sikerrel tudjuk megvédeni a devizahiteleseket a bankokkal szemben”.

    A Fővárosi Törvényszék pénteken elutasította az első devizahiteles banki keresetet a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet kontra magyar állam perben kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

 Az államtitkár az ítéletet nem kívánta kommentálni, azt azonban megismételte: a júliusban elfogadott törvény egyértelmű, pontosan követi a Kúria döntését. Ha az alacsonyabb fokú bíróság a Kúria döntésének megfelelően, annak szellemében jár el, akkor várható, hogy tömegesen elutasítják majd a bankok kérelmét – mondta Répássy Róbert.

A Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet volt az első pénzintézet, akinek a perét tárgyalták. Azt szerették volna bizonyítani, hogy nem volt tisztességtelen az egyoldalú szerződésmódosítás. Elsőfokon a pénzintézet alulmaradt az állammal szemben. 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik