Gazdaság

Három csapás a romkocsmákra

A NAV ellenőrzései nyomán erősen megugrott a vendéglátóhelyek forgalma.

Előre szóltak

Nagyszabású összehangolt ellenőrzést hajtott végre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fővárosban. Az elmúlt hét végén 32 frekventált vendéglátóhelyet látogattak meg egy időben a revizorok, és egy-egy helyszínre háromszor is visszatértek, hogy valós képet kapjanak a vállalkozás adózási fegyelméről.

A péntekről szombatra virradó éjszakán 110 ellenőr szállta meg Budapest belső kerületeinek népszerű – köztük a legexkluzívabb – vendéglátóhelyeit, romkocsmáit.

Csiki-csuki

Megugrott a forgalom

A vizsgált vendéglátóhelyek online pénztárgépekbe beütött forgalma 30 százalékkal nőtt az előző hét péntekjéhez képest. A NAV visszatérően ellenőrzi a vállalkozásokat mindaddig, amíg az adózásban rend nem lesz a fővárosi vendéglátóhelyeken.

Bár a revizorok találtak olyan vendéglátóhelyet is, amelynél a többszöri ellenőrzés sem tárt fel szabálytalanságot, az éjszaka általános tapasztalata mégiscsak az, hogy a kiemelt ellenőrzésről szóló előzetes figyelemfelhívások ellenére a vendéglátósok 65 százaléka követett el valamilyen szabálytalanságot, 38 százalékuk egyáltalán nem adott nyugtát a bevételeiről.

Nem pincér, csak „segítő”

Az éjszaka előrehaladtával egyre gyakrabban maradt el a bizonylatadás a vásárolt ételekről, és még a legnevesebb helyek között is volt olyan, amely a második, harmadik ellenőrzésen megbukott. Az egyik romkocsma a második elmarasztaló kimenetelű ellenőrzés után szó szerint lehúzta a rolót.

Több esetben feketefoglalkoztatásra is fény derült. Volt olyan hely, ahol a kiszolgálást végző, megrakott tálcákkal szlalomozó pincér letagadta, hogy alkalmazott lenne, mondván, csak bejött az utcáról segíteni.

Augusztus 31. után

A NAV közleménye végén egy jövőbeni dologra is figyelmeztet: fontos, hogy a hagyományos pénztárgépek – néhány kivétellel – augusztus 31. után nem üzemeltethetők, és azokat az online pénztárgépek beállításával egyidejűleg az eladótérből is el kell távolítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik