Gazdaság

Az autóipar pörgette az ipari termelést

Májusban éves szinten majdnem tíz százalékkal nőtt a kibocsátás, az előző hónaphoz képest azonban 1 százaléknyi visszaesést mért a statisztikai hivatal.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2014 májusában az ipari termelés 9,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatokon kívül az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá.

Áprilishoz képest azonban 1 százalékos visszaesést regisztráltak a statisztikusok.

Az autóipar továbbra is kirobbanó formában

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 májusában a feldolgozóipar termelése 10,6 százalékkal emelkedett. Tizenhárom alága közül csupán

háromban regisztráltak termeléscsökkenést, a többi alágban 3,5 és 27 százalék közötti volumenbővülés figyeltek meg az előző év azonos hónapjához

képest. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel három tizedét adó járműgyártás kibocsátása 23,9 százalékkal emelkedett. Domináns szakágazatában, a közúti gépjármű gyártásában még ennél is magasabb, 35 százalékos volumennövekedést mértek.

A második legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A több mint egytizeddel részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása pedig 9,0 százalékkal bővült, amelyhez elsősorban az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának jelentős növekedése járult hozzá.

A gyógyszeripar kibocsátás viszont erős lejtmenetben volt (-8,9 százalék), leginkább a külpiaci kereslet erőteljes visszaesése miatt (orosz-ukrán válság).

Optimizmusra ad okot, hogy a feldolgozóipar új rendelésállomány is növekedett, 14 százalékkal.

Az ipari export az év első öt hónapjában 11,2 százalékkal, májusban 10,3 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. Az ipar belföldi értékesítése január–májusban 0,4 százalékkal mérséklődött, viszont májusban már 4,2 százalékkal nőtt, 2013 azonos időszakához képest.

S hogy meglesz-e éves szinten a kétszámjegyű növekedés? A Portfolio.hu szerint ez kérdéses lehet a bizonytalanabbá váló európai konjunktúra miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik