Gazdaság

Keserves a sorsuk a magyar orvosoknak és tanároknak

Nyolc évvel ezelőtt még 12 százalékkal magasabb bérért dolgoztak a közszférában, 2012-ben viszont már 30 százalékkal kevesebbért, mintha a versenyszférában tették volna ugyanezt.

Egy közszférában dolgozó bére 2006-ban még 12 százalékkal magasabb, 2012-ben már 30 százalékkal alacsonyabb volt mint egy hozzá hasonló versenyszférában dolgozó bére. Diplomások között 2012-ben a közszféra bérhátránya 40 százalék volt. Nem csoda, hogy elmennek orvosaink és pályát váltanak tanáraink.

A közszféra része csaknem a teljes hazai egészségügy és oktatás, és ide tartozik a közpolitika kidolgozása és végrehajtása is. Az Index elemzésében a közszféra béreinek alakulását vizsgálta meg az elmúlt 15 évben.

Ebből kiderül, hogy 1998 és 2001 között mintegy 20 százalékkal kerestek rosszabbul a közszférában dolgozók a versenyszférában tevékenykedőkhöz képest. Fizetésük ezután kezdett emelkedésbe, 2006-ban már több pénzt vihettek haza.

Azóta viszont a közbérek a versenyszféra béreihez képest szinte folyamatosan csökkentek. Így 2012-re a közszféra bérei már átlagosan 30 százalékkal maradtak a versenyszféra bérei alatt. A diplomások sokkal rosszabbul járnak, mint a csak érettségivel rendelkezők: előbbinek 40, utóbbinak 20 százalékos a lemaradása a versenyszférától fizetés szempontjából. Mint írják az elemzésben: ez lehet az egyik oka orvosaink és tanáraink egyéb szektorokba és külföldre vándorlásának.

Hozzáteszik, hogy a különbségért valamennyit kárpótolhat az, hogy a közszférában sokszor szerethetőbb a munka, rövidebb a munkaidő és kisebb az állásvesztés esélye. Az elemzés szerint azonban ez a nagymértékű bércsökkenés akár a közszolgáltatások romlásához is vezethet.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik