Gazdaság

Seszták offshore cégek hálójában

Bár a minisztérium szerint a fejlesztési tárca vezetőjéhez köthető társaságok tulajdonosi háttere ismert, a cégekről fellelhető adatokból nem ez derül ki.

Ciprusi és Seychelle-szigeteki offshore cégek is találhatóak Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kisvárdai autókereskedéséhez, a Ramiris Autó tulajdonosi köréhez köthetően – derítette ki a Népszabadság a fellelhető céges adatok alapján. A lap egy ábra segítségével fel is vázolta, milyen tulajdonosi kapcsolat van, illetve volt az összesen 10 cég között.

Seszták

Megkérdezték a minisztériumot is a dologról, ahonnan azt a választ kapták, hogy Seszták Miklós szerint a Minotax (ez az egyik ciprusi cég, amely az autókereskedéshez kötődik) ismert tulajdonosi hátterű, európai uniós országban bejegyzett társaság, ezért nem offshore jellegű. Pedig a cég jogi formája IBC, amely az offshore-t helyettesítő fogalom. Akárcsak a mögötte tulajdonosként álló Seychelle-szigeteki cégé.

Korábban Seszták Miklós azt is mondta, hogy egyetlen cégben volt csak tulajdona, az autókereskedésben, de mint kiderült, ez sem volt igaz. Később a minisztérium is elismerte, hogy korábban két cégben is volt tulajdona a főnöknek. Sőt, az is kiderült, hogy véthetett a cégeivel összefüggésben az ügyvédi etikai szabályok ellen.

A lap „Mit mondott a miniszter?” című cikkében arra is kitér, hány és milyen alkalommal tagadta le a miniszter, hogy több cégben is lenne tulajdona, külföldi érdekeltsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik