Gazdaság

Seszták véthetett az etikai szabályok ellen

Az új nemzeti fejlesztési miniszter korábban több olyan cég ügyében is eljárt ügyvédként, melyekben saját maga is érdekelt volt. Ezt tiltják a kamarai előírások.

Az új nemzeti fejlesztési miniszter bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy jelenlegi autókereskedésein kívül más cégben nincs érdekeltsége. A Népszabadság utánanézett tényleg így van-e. Kiderült, hogy nem. De mást is találtak. 

Letagadott cégek 

Arról már szombati cikkükben beszámoltak, hogy két másik cégben is aktív kültagként tevékenykedett az új miniszter. Tehát nem igaz, hogy a jelenlegi autókereskedéseken kívül más cégben nem volt tulajdonos. 

Azt is megírták, hogy miután Seszták évekkel ezelőtt kiszállt a két cégből, azokat tartozásaikat hátrahagyva felszámolták. Ebben a cikkben egyébként már az is benne van, hogy a tárca utólag elismerte a tulajdonlást. 

Amit még észrevett a lap, hogy nemcsak kültag volt a cégekben, hanem azok ügyvédi képviseletét is ellátta egy ideg, és ebben a minőségében ellenjegyezte a céges dokumentumokat, többek között az egyik cégben a saját kültagságát is. Ezt eléggé furcsállta a lap, ezért utánanéztek, rendben van-e a hasonló gyakorlat. 

Sesztáknak tudnia kellett róla

Véthetett az ügyvédi etika ellen 

Kiderítették, hogy a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) 1999-es szabályzata kimondja: „Az ügyvéd nem szerkesztheti és ellenjegyzésével nem láthatja el azt a szerződést, amelyben ő maga szerződő fél.” Vagyis Seszták Miklós megsérthette a MÜK etikai szabályzatát.

A vétség egyébként nem súlyos, de fegyelmi eljárást vonhatott volna maga után, ha még az elévülési idő előtt kiderül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik