Gazdaság

Magyaroké az afrikai gyémántbánya

Gyémántbányába fektet Sierra Leonéban a budapesti tőzsdén jegyzett TWD Investments – írja a Magyar Nemzet.

A lapnak a cég vezetői azt mondták, azért vágnak bele az üzletbe a véres leszámolásokról hírhedt országban, mert úgy látják, csökkennek a kockázatok. A TWD Investments Nyrt. nemrég 10,52 százalékos részesedést szerzett a szintén magyar TransWorld Diamond Zrt.-ben, amely több mint négy éve foglalkozik gyémántbányászattal Nyugat-Afrika csücskében.

Kapitány János, a zrt. vezérigazgatója azt mondta: nem tud más magyar érdekeltségről az afrikai gyémántüzletben, az ő koncesszióik száma meghaladja a százat, bőven rendelkeznek bányászatra alkalmas területekkel. Eddig több ezer karátnyi gyémántot termeltek ki. Ennek ára meghaladja a hárommillió dollárt.

Dámosy Zsolt, a TWD Investments Nyrt. igazgatóságának elnöke szerint a cél a többségi tulajdon, meg akarják szerezni a közvetett irányítást a gyémántbánya felett. Ehhez már megkötötték a szükséges megállapodásokat, de a gyémántbányászatot csak belépőnek tekintik a Sierra Leone-i piacra, hiszen az országban a legutóbbi IMF-jelentés 20 százalékos reál GDP-növekedésről számolt be. Részletek a hétfői Magyar Nemzetben.

Korábban a hvg.hu azt írta, hogy a TWD igazgatósága zárt körben, 500 millió forintos értékhatárig alaptőke-emelési lehetőséget biztosít a jelenlegi összes részvényesnek 2014. augusztus 11-ig. Akkor az igazgatóság elnöke kiemelten fontosnak nevezte, a TWD Gate Apartments ingatlanberuházást, mely Sierra Leone szívében, Freetownban valósul meg. 

.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik