Gazdaság

A diplománál többet érhet egy jó szakma

A piacképtelen diplomák tömegénél biztosabb megélhetést nyújthat egy jó szakma. A Profession.hu szerint egyre több fiatal látja ezt be.

Százmilliókat költ az állam – a szülők és a diákok – olyan diplomákra, amelyek gyakorlatilag a kukában landolnak. Így nem csoda, ha sokakban felmerül, hogy a nem mindig olyan fényes diploma helyett inkább egy jó szakmát kellene tanulniuk, ami hosszú távon biztonságos megélhetést nyújt.

Veszélyes szakemberhiány

Szerencsére évről évre több pályakezdő fiatal választja az OKJ-s képzéseket. Már csak azért is, mert a felsőoktatás államilag finanszírozott képzéseire nem könnyű bekerülni, az önköltséges képzés anyagi terheit sokan nem engedhetik meg maguknak – írja a Profession.hu.

Egyre nagyobb teret kap az szemlélet is, hogy csak 4-5 évet egy nem piacképes diplomáért nem érdemes az iskolapadban ülve eltölteni, hasznosabb egy OKJ-s szakmát/végzettséget szerezni. A tanfolyamon töltött idő alatt ráadásul kiderül az is, hogy valóban van-e komoly érdeklődés és affinitás az adott terület iránt, és akkor érdemes megpróbálkozni az egyetemi felvételivel is. Az OKJ-s bizonyítvány, ha a felvételi ugyanabban a szakirányban történik, akkor a felvételinél plusz pontokat jelent.

Cégfüggő, hogy melyik cég hogyan viszonyul az OKJ-s képzésekhez. A diploma nem váltható ki a munkaerőpiacon egy OKJ-s végzettséggel, és természetesen vannak olyan munkakörök, ahol ragaszkodnak a diplomához. Pénzügyi, banki, kintlevőség-kezelői területen, call-centerekben, ügyfélszolgálatokon, vállalkozásokban sokan dolgoznak OKJ-s szakképzettséggel.

Ugyanakkor az elhelyezkedésnél előnyt élvez az, akinek van egy szakképesítést igazoló papírja is. Az OKJ-s végzettség sok esetben azért kedvező egy cég számára, mert a kért munkabér így alacsonyabb, mint amit egy diplomásnak kellene kifizetnük.

A legnépszerűbb OKJ-s képzésekről ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik