Gazdaság

Megveszi a magyar állam az MKB-t

Farkas Csilla
Farkas Csilla

szerkesztő. 2014. 07. 24. 12:53

A közlemény szerint a kormány 55 millió eurót fizet a bankért. A BayernLB ugyanakkor elengedi az MKB 270 millió eurós tartozását. Az ügyletet a tervek szerint szeptemberig véglegesítik.

Korábban a témában:

Az MKB Bank értékesítése “nagy megkönnyebbülés” – idézték a közleményben Johannes-Jörg Rieglert, a bajor állam többségi tulajdonában lévő bank igazgatótanácsának elnökét.

A magyar leányvállalat értékesítése “a múlt egy terhétől” szabadítja meg a társaságot – tette hozzá Markus Söder bajor pénzügyminiszter, aki kiemelte, hogy “kemény, de fair” tárgyalásokat folytattak az MKB Bank sorsáról. A megállapodással “lezártuk a magyar fejezetet” – mondta Söder.

A BayernLB 1994-ben szerzett tulajdonrészt az MKB Bankban, és a legutóbbi, 2014 februári kimutatás szerint egy részvény híján a bank 100 százalékos tulajdonosa.

Az MKB Bank a magyar számviteli szabályok szerint 6 milliárd forint, a konszolidált nemzetközi kimutatás (IFRS) alapján pedig 121,5 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta a tavalyi évet. A két eredmény közötti eltérést rendkívüli tétel okozta, amely a hitelintézet tőkehelyzetének megerősítését szolgáló tulajdonosi intézkedéscsomag része volt.

A BayernLB a közelmúltban több lépcsőben mintegy 670 millió euró értékű tőkeemelést hajtott végre magyar érdekeltségénél.

A bajor állam 10 milliárd eurós támogatással mentette ki a BayernLB-t a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi válságból. Az Európai Bizottság egy sor intézkedést, köztük a magyar leányvállalat értékesítését írta elő az állami támogatás ellentételezésére – emlékeztet az MTI.

Meglepő fordulat

Az állami bankvásárlás híre meglepte a piacot, ahol már régóta az OTP-t rebesgették az MKB lehetséges vevőjeként. Még a tekintélyes német gazdasági napilap, a Handelsblatt is azt írta korábban – ágazati információkra hivatkozva –, hogy az OTP veszi meg a BayernLB-leányt. Piaci információk szerint az OTP valóban érdeklődött, de nem lehet tudni, hol akadtak meg a tárgyalások. A magyar állam szerepvállalása azért is meglepő, mert az MKB tartósan veszteséges, ráadásul a devizahiteles adósmentő csomagja is érzékenyen érinti. 

Az MKB megvétele az első lépés a magyar bankrendszer konszolidációjában, amellyel a kormány célja, hogy olyan működőképes, erős, hitelezésben aktív bankrendszer jöjjön létre, amelyben a hazai tulajdon aránya fokozatosan nőhet – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a kormányzati portálon megjelent interjúban. A miniszter kiemelte, a német tulajdonos vállalta, hogy az átadás előtt 270 millió eurós tőkeemelést hajt végre az MKB-ban, tehát a magyar adófizetőknek nem kerül pénzébe az, hogy a bank újra hazai kezekbe kerül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Kommentek

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.