Gazdaság

Megveszi a magyar állam az MKB-t

Farkas Csilla
Farkas Csilla

szerkesztő. 2014. 07. 24. 12:53

A közlemény szerint a kormány 55 millió eurót fizet a bankért. A BayernLB ugyanakkor elengedi az MKB 270 millió eurós tartozását. Az ügyletet a tervek szerint szeptemberig véglegesítik.

Korábban a témában:

Az MKB Bank értékesítése “nagy megkönnyebbülés” – idézték a közleményben Johannes-Jörg Rieglert, a bajor állam többségi tulajdonában lévő bank igazgatótanácsának elnökét.

A magyar leányvállalat értékesítése “a múlt egy terhétől” szabadítja meg a társaságot – tette hozzá Markus Söder bajor pénzügyminiszter, aki kiemelte, hogy “kemény, de fair” tárgyalásokat folytattak az MKB Bank sorsáról. A megállapodással “lezártuk a magyar fejezetet” – mondta Söder.

A BayernLB 1994-ben szerzett tulajdonrészt az MKB Bankban, és a legutóbbi, 2014 februári kimutatás szerint egy részvény híján a bank 100 százalékos tulajdonosa.

Az MKB Bank a magyar számviteli szabályok szerint 6 milliárd forint, a konszolidált nemzetközi kimutatás (IFRS) alapján pedig 121,5 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta a tavalyi évet. A két eredmény közötti eltérést rendkívüli tétel okozta, amely a hitelintézet tőkehelyzetének megerősítését szolgáló tulajdonosi intézkedéscsomag része volt.

A BayernLB a közelmúltban több lépcsőben mintegy 670 millió euró értékű tőkeemelést hajtott végre magyar érdekeltségénél.

A bajor állam 10 milliárd eurós támogatással mentette ki a BayernLB-t a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi válságból. Az Európai Bizottság egy sor intézkedést, köztük a magyar leányvállalat értékesítését írta elő az állami támogatás ellentételezésére – emlékeztet az MTI.

Meglepő fordulat

Az állami bankvásárlás híre meglepte a piacot, ahol már régóta az OTP-t rebesgették az MKB lehetséges vevőjeként. Még a tekintélyes német gazdasági napilap, a Handelsblatt is azt írta korábban – ágazati információkra hivatkozva –, hogy az OTP veszi meg a BayernLB-leányt. Piaci információk szerint az OTP valóban érdeklődött, de nem lehet tudni, hol akadtak meg a tárgyalások. A magyar állam szerepvállalása azért is meglepő, mert az MKB tartósan veszteséges, ráadásul a devizahiteles adósmentő csomagja is érzékenyen érinti. 

Az MKB megvétele az első lépés a magyar bankrendszer konszolidációjában, amellyel a kormány célja, hogy olyan működőképes, erős, hitelezésben aktív bankrendszer jöjjön létre, amelyben a hazai tulajdon aránya fokozatosan nőhet – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a kormányzati portálon megjelent interjúban. A miniszter kiemelte, a német tulajdonos vállalta, hogy az átadás előtt 270 millió eurós tőkeemelést hajt végre az MKB-ban, tehát a magyar adófizetőknek nem kerül pénzébe az, hogy a bank újra hazai kezekbe kerül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.