Pénzügy

Még sokáig fognak szenvedni a bankok

Orbán Viktor kormányfő újabb győzelmeként értékelte a devizahiteleseket megsegítő törvény elfogadását hétfői számában a Handelsblatt című német gazdasági napilap.

Hans Peter-Siebenhaar szerint Európának nem kell csodálkoznia azon, ha a nacionalista gazdaságpolitikát folytató jobboldali populista magyar miniszterelnöknek követői lesznek a Balkánon. A cikkíró úgy véli, a magyarországi példa jól mutatja, hogy Kelet-Európa sok bank számára kiszámíthatatlan kockázattá vált. Siebenhaar meglátása szerint a térségben még sokáig fognak szenvedni a bankok. Az újságíró kitért arra, hogy a magyar jogszabály milliárdokba kerül a pénzintézeteknek, mindenekelőtt az osztrák és olasz bankoknak.

A Handelsblatt felidézte, hogy a devizahiteles csomag nyomán jelentős veszteségekre számít egyebek közt az osztrák Erste Group is. A pénzintézet részvényeinek ára a bécsi értéktőzsdén pénteken 16 százalékot esett. Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója a devizahiteleseket segítő törvénnyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon a politika magára hagyta a bankot.

Politikailag is előrébb a lengyelek és a csehek

 A német gazdasági újság arról is írt hétfői számában, hogy bennfentesek szerint célegyenesben van a Bayerische Landesbank tulajdonában lévő MKB eladása. A vevő valószínűleg a legnagyobb magyar pénzintézet, az OTP lesz. A Handelsblatt cikkírói – Elisabeth Atzler és Siebenhaar – szerint a tranzakció megfelelne a jobboldali magyar kormány elképzeléseinek. Mint megjegyezték, Orbán Viktor hazájában a pénzügyi piac nacionalizálására törekszik.

Gian Hessami Kelet-Európa vonzza a befektetőket című cikkében kitért arra, hogy az idei évre előre jelzett 2 százalékos gazdasági növekedés a magyar gazdaság stabilitását mutatja, ugyanakkor az ország a régió két éltanulójától, Lengyelországtól és Csehországtól nemcsak konjunkturálisan, hanem politikailag is le van maradva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik