Gazdaság

A banknyomorgatás miatt üti a magyar kormányt a Der Standard

A devizahitelek átváltása olyan populista-nacionalista intézkedés, amely a külföldi vállalatok rovására könnyít a hazai választók terhein – írja az osztrák liberális lap.

A Der Standard kommentárjában a magyar kormány osztrák bankokkal szembeni bánásmódját bírálta, amely szerinte joggal vezetett kritikákhoz és felháborodáshoz Ausztriában.

A szerző szerint a devizahitelek átváltása olyan populista-nacionalista intézkedés, amely a külföldi vállalatok rovására könnyít a hazai választók terhein. A napilap szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is visszariadt attól, hogy a bankoknak nyíltan a szemére vesse a magyar törvények megsértését, inkább a bíróságok mögé bújt. A Der Standard úgy véli, az Orbán-kormány beavatkozása felszínes intézkedés, amely egyáltalán nem érinti például a hitelesek megfelelő tájékoztatásának kérdését.

Az osztrák lap úgy gondolja, a devizahitelesek problémáját tekintve Michael Spindelegger osztrák pénzügyminiszter ugyanazt az utat járta be, mint Orbán Viktor, így bármiféle – legalábbis az osztrák kormány részéről érkező – kritika alaptalanná válik a magyar eljárással szemben. A Der Standard szerint előfordulhat, hogy a két politikus rövidtávon hasznot húzhat az intézkedésekből, közülük is elsősorban Orbán, hiszen tetteiben következetes és belpolitikailag népszerű. A szerző azonban úgy véli, középtávon mindkét eset árthat az országoknak: habár az önkényesség a külföldiekkel szemben politikailag és jogilag könnyen igazolható, legtöbbször negatív hatásai vannak a szavahihetőségre, a hitelképességre és a gazdasági vonzerőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik