Gazdaság

Költözik az ajándékgyár

Érd mellől Kalocsára telepíti az Anda Present a 200 embernek munkát adó üzemét.

Kalocsára települ a promóciós termékeket gyártó és forgalmazó budapesti Anda Present Kft., amely zöldmezős beruházással több mint kétszáz munkahelyet teremt a városban – jelentette be a cég ügyvezető igazgatója és a város polgármestere pénteken Kalocsán, sajtótájékoztatón.

A 2016-ra tervezett beruházásról András Attila cégvezető és Török Ferenc (Fidesz), a város vezetője együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá.

A kft. első lépésben, egy 750 négyzetméteres bérelt üzemben, 25 fővel már idén szeptemberben megkezdi a gyártást – közölték.

Török Ferenc hangoztatta: az ipari parkban tervezett beruházás a város munkahelyteremtési törekvéseinek eredménye, Kalocsa lobbierejét a cég mellé kívánják állítani azért, hogy a kft. minél nagyobb állami támogatáshoz jusson. A kft.-vel megállapodtak arról is, hogy népszerűsíti a kalocsai hungarikumokat – tette hozzá.

András Attila elmondta: a tavaly több mint 50 országban promóciós ajándéktárgyakat forgalmazó vállalkozás a tervek szerint 500-700 millió forintos beruházással, 6-8 ezer négyzetméternyi raktárt és üzemet épít Kalocsán, amely az Érd melletti, hasonló nagyságrendű létesítményeket váltja fel.

A 230 főt foglalkoztató cégcsoport ajándéktárgyainak anyagát jelentős részben Kínában gyártják, az elmúlt 15 évben a kínai importtermékek egy hazai emblémázó és feliratozó részleg munkájával váltak versenyképessé a nyugat-európai piacon – mondta a cégvezető, hozzátéve, hogy 47 termék gyártását kezdték el itthon, és a tervek szerint a következő három évben a gyártás nagy részét Magyarországon végzik majd.

A cég 75 százalékban exportpiacokon – főként Francia-, Német-, Lengyelországban és Romániában – értékesíti például a divat és a sport területén felhasználható ajándéktárgyait, évi 70 ezer megrendelést teljesítve.

A kft. 2008 óta megkétszerezte árbevételét, amely tavaly 4 milliárd 615 millió forint volt. A cégvezető közlése szerint 2014-ben 5 és 6 milliárd forint körüli árbevétellel számolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik