Gazdaság

Bezár a Nokia Komáromban

1800 dolgozót érint a gyárbezárás. A cég racionalizálással magyarázza a döntést. A kormány akciót hirdetett és a Microsoft is támogatást ígért a munkásoknak.

Bezárják a Nokia komáromi gyárát – erősítette meg a Nol.hu információját a cégvezetés, az érdekképviselet jelenlétében csütörtökön délután.

László Zoltán, a Vasas szakszervezeti alapszervezetének vezetője, és egyben az üzemi tanács elnöke elmondta, hogy a dolgozóknak járó juttatásokról július 28-án kezdik meg az egyeztető tárgyalásokat.

Korábban a nol.hu azt írta, hogy szeptembertől terveznék a leépítést és decemberig végleg befejezik a termelést Magyarországon. 

A lap szerint Ázsiába költöztetik a gyárat. Itthon 1800-an veszíthetik el az állásukat.  A komáromi egység bezárása része a Microsoft napokban megszellőztetett átszervezési tervének – írják. 

Racionalizálással magyarázzák

A Microsoft mintegy 1800 munkavállalót foglalkoztat jelenleg, és kapacitása egy ideje kihasználatlan – közölte a cég csütörtökön az MTI-vel. A cég mobil üzletágát megvásárló cég egyébként világszerte racionalizálja működését: a következő egy évben 18 ezer munkahelyet szüntet meg.
 A cég ígérete szerint felelős vállalat lévén minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy az érintett munkatársak számára támogatást és tanácsokat adjanak az új lehetőségek felkutatásához.

Megjegyzik azt is, hogy a Microsoft továbbra is elkötelezett marad Magyarország iránt. “Továbbra is folytatjuk az ország társadalmát és gazdaságát érintő beruházásainkat” – írta a cég, hozzátéve: a Microsoft már több mint 20 éve megbízható partnere a magyar kormánynak, egy új típusú ICT uralta világban, a Microsoft Magyarország megújításán dolgozik biztonságos és innovatív eszközei és szolgáltatásai révén.  

A Microsoft Corporation, amely világszerte körülbelül 125 000 embert foglalkoztat, csütörtökön ismertette terveit működésének egyszerűsítéséről és racionalizálásáról az egész világon, illetve a nemrégiben felvásárolt Nokia Devices and Services üzletágának a vállalat stratégiájával való összehangolásáról. A 18 ezer munkahelyből 12 500 a Nokia Devices and Services üzletágának szinergiája és stratégiai összehangolása következtében szűnik meg.

A kormány akcióba lép

A Microsoft-Nokia globális leépítési döntései miatt közös, öt elemből álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – közölte, a KKM parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Szijjártó Péter közölte: csütörtökön utasította a befektetési ügynökség vezetőit, hogy azonnal gyorsítsák fel az előrehaladott tárgyalásokat azzal a három külföldi vállalattal, melyek Komáromban komoly munkahelyteremtéssel járó termelő beruházást akarnak létrehozni.

A kormány emellett a Microsofttal szorosabbra fűzi a stratégiai megállapodásból fakadó együttműködést annak érdekében, hogy Magyarország a vállalatcsoport szempontjából a jövőben egyre inkább kutatás-fejlesztési központnak számítson – tette hozzá.

Ennek jegyében megállapodtak arról, hogy a Nokia budapesti k+f központja felgyorsítja a 150 új mérnöki álláshely feltöltését.

Az államtitkár közölte továbbá, hogy meghozták a szükséges munkaügyi hivatali intézkedéseket is, így kihelyezett ügyfélszolgálatot hoznak létre, állásbörzét szerveznek valamint az új munkáltatók számára célzott támogatást nyújtanak az elbocsátott munkavállalók felvételéhez.

Végül, mivel az érintett régióban több ágazat munkaerőhiánnyal küzd, a munkavállalók pedig magas munkakultúrával rendelkeznek, képzési és átképzési munkaprogramot indítanak, amelyek lehetővé teszik a más ágazatokban történő elhelyezkedést – ismertette Szijjártó Péter.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik