Gazdaság

A szlovákoknak is nagy pofon a komáromi gyárbezárás

A Nokia határközeli üzemében nemcsak magyarok dolgoznak.

A szlovák munka, szociális és családügyi hivatal (ÚPSVR) is készül a Nokia komáromi gyárbezárása utáni helyzetre – közölte a hivatal révkomáromi kirendeltségének illetékese pénteken.

A Nokia mobil üzletágát megvásárló Microsoft, amely a következő egy évben 18 ezer munkahelyet akar megszüntetni világszerte, csütörtökön jelentette be, hogy bezárja a Nokia komáromi gyárát, amely 1800 munkavállalót – köztük 500 szlovák állampolgárt is – foglalkoztat.

Állásbörzéket szerveznének

A szlovák munkahivatal azt közölte, hogy bár egyelőre hivatalos úton sem a munkáltató, sem a magyar partnerszervezetük nem értesítette őket a várható elbocsátásokról, a sajtóban megjelent információk alapján azt tervezik, hogy bekapcsolódnak a problémamegoldásba. A magyar munkaügyi hivatallal együttműködve, átmeneti tevékenységű kirendeltséget hoznának létre a Nokia komáromi gyárában és részt vennének a tervezett állásbörze szervezésében is.

A szlovák hivatal ezen felül az elhelyezkedés segítését célzó tanácsadói szolgáltatás beindítását és más aktív helyzetmegoldó intézkedéseket is tervbe vett, ezek sorában számol az iparengedélyek kiváltását ösztönző anyagi segítségnyújtással is.

Így is nagy a munkanélküliség Révkomáromban

Helena Tarabcíková, az ÚPSVR révkomáromi irodájának szóvivője szerint a Nokia komáromi gyárában dolgozó félezer szlovák állampolgár munkanélkülivé válása komoly problémákat okozhat az országos átlagnál jóval magasabb munkanélküliséggel küzdő dél-szlovákiai régióban, konkrétan a révkomáromi járásban, amelynek munkahivatala mindössze 50 szabad munkahelyet tud kínálni az állás után deklődőknek.

A révkomáromi járásban, az idén nyári adatok szerint, a munkanélküliek aránya meghaladja a 19 százalékot, ami abszolút számokban több mint tízezer álláskeresőt jelent.

A révkomáromi régióban kimutatott munkanélküliségi arány közel négyszerese a pozsonyinak és jóval magasabb mint az országos átlag, amelyet idén májusban – éves szinten enyhe csökkenést jelezve – 12,8 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik