Gazdaság

Kapuvári húsgyár – lehet, hogy mégsem mentik meg az arabok

Úgy tűnt, a két szaúd-arábiai befektető végre talpra állítja a bajba került húsos céget. Most azonban kiderült, hogy nem fizették ki határidőre a vételárat.

Húsáfa

A májusban megkötött szerződés szerint 650 millió forintért kelt el a két éve ősszel felszámolás alá került, és le is állított kapuvári húsgyár. Két arab üzletember cége tett ajánlatot az üzemre, és velük le is szerződtek. A Kisalföld.hu azonban úgy tudja, sem az eredetileg szabott 45 napos fizetési határidőt nem tartották be a befektetők, sem a 8 nappal megpótoltat. Utóbbi ugyanis szintén lejárt, szerdán.

Bukhatják

A szerződést megkötő Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRT) ügyvezetője pedig kérdésükre azt mondta, ilyen esetben a felszámolók jogkövetkezmény nélkül felbonthatják a szerződést. Ami azt jelenti, hogy a befektetők elbukják az elvileg már befizetett 40 millió forintos előleget. Na meg annak reménye is szertefoszolhat, hogy az üzemben végre újra meginduljon a termelés. Hiszen nem könnyen találtak vevőt az adósságaiba belefulladt húsüzemre.

Az állam

A lap az előzményeket vizsgálva feszegeti azt is, vajon a kapuvári húsgyárat miért nem az állam menti meg, mint a többi bajba került üzemet. S hogy akkor mire jó az, hogy a gyárat nemzetstratégiailag kiemeltté nyilvánították. A húsiparból származó információik szerint erre az lehet a magyarázat, hogy Kapuvár sorsa két éve eldőlt. Eszerint csak a hazai sertésvágásra kijelölt üzemek maradhattak, mert többet e kis piac nem bír el.

A portál azt is megemlíti, nem biztos még, hogy ugrott az arab vevő. Kaptak olyan hírt, hogy hétfő délutánig még megpróbálják menteni a szerződést.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik