Gazdaság

Araboké lett a kapuvári húsgyár

Két szaúd-arábiai befektető magyarországi cége vásárolta meg a két éve leállt, azóta felszámolás alatt lévő üzem vagyonát - közölte közvetlenül az adásvételi szerződés szerdai aláírása után az MTI-vel a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kovács Csaba a pontos vételár megjelölése nélkül annyit árult el: a két társaságért kért 1,1 milliárd forint több mint felét kínálta a vevő, aki szarvasmarha-feldolgozásra kívánja átállítani az eddig sertéshústermékeket készítő üzemet.

Újraindulhat a termelés

A vevő megszerezte a Kapuvári márkanevet is. Azt tervezi, hogy a vételár kifizetését követően, pár hónapon belül indítja újra és folyamatosan futtatja fel a termelést, amellyel elsősorban a kelet-európai piacokat célozza meg, tette hozzá az NRN Kft. ügyvezetője.

A Kapuvári Hús Zrt. felszámolását a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Cégközlönyben közzétett végzése szerint egy 2012. szeptember 17-én, hetekkel a termelés leállása után benyújtott kérelem alapján rendelte el a bíróság. A Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. vagyonát először tavaly áprilisban, majd júniusban hirdették meg, együttesen mintegy kétmilliárd forintért, de egyik esetben sem érkezett érvényes pályázat.

A zrt. vagyonának irányára ezeken a pályázatokon mintegy 1,5 milliárd, a kft.-é körülbelül 450 millió forint volt, de később csökkentették az árat. A határidőig akkor mintegy 120 hitelezői bejelentést nyújtottak be, összesen mintegy 7,6 milliárd forint értékben.

Az ötödik pályázat lett eredményes

Az NRN ügyvezetője két hete beszélt arról az MTI-nek, hogy eredményes volt az egykori kapuvári húsgyárat működtető két társaság vagyonára kiírt, sorrendben ötödik pályázat. Akkor elmondta: egyes elemekre és a teljes vagyonra is két-két pályázat érkezett az április végi beadási határidőig. Utóbbiak egyike formai okokból érvénytelen volt, a másikat viszont a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. felszámolóbiztosaival elfogadták.

Kovács Csaba akkor megjegyezte: a pályázó kötelezettséget vállalt a gyár újraindítására, de a vételár is olyan összegű, hogy az alapján nem a vagyon értékesítésére törekszik a vevőjelölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik