Gazdaság

Háromszáz új munkahely Oroszlányban

Az autóalkatrészgyár most 700 embert foglalkoztat, de szeretne pár éven belül 1000-nél is többet.

 

Az amerikai BorgWarner a következő években több mint 300 fős létszámbővítést tervez oroszlányi telephelyén. A turbófeltöltők gyártása mellett előbb a kuplung-, majd a kipufogóalkatrészek gyártását kezdik meg – mondta el a vállalat turbógyártó divíziójának elnök-ügyvezetője kedden az MTI-nek.

A BorgWarnerTurbo Systems Kft. jelenleg turbófeltöltőket állít elő 700 főt foglalkoztató oroszlányi üzemében. Frederic Lissalde elmondta: a gyár szomszédságában építenek egy húszezer négyzetméteres csarnokot, amelyet a BorgWarner kipufogó-alkatrészeket gyártó divíziója üzemeltet majd. Az új üzem létszáma a teljes kapacitás felfutásakor elérheti majd a 300-at.

Frederic Lissalde emlékeztetett arra, hogy az oroszlányi cég jelenlegi területén belül folyamatban van egy másik beruházás: novemberben átadnak egy ötezer négyzetméteres csarnokot, ahova áttelepítik Szentlőrinckátáról a kuplungalkatrészeket gyártó BorgWarner TTS Kft. üzemét. Ez ötven munkahelyet jelent majd Oroszlányban. A kuplunggyártó üzemet 2010-ben vásárolta meg a Haldextől a BorgWarner.

Frederic Lissalde oroszlányi látogatásán kitüntetést adott át az oroszlányi üzemnek, mert harmadszorra érték el az egymilliomodik munkaórát jelentésköteles baleset nélkül.

Bogár Attila, a BorgWarnerTurbo Systems Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, a vállalat éves árbevétele 2013-ban elérte a 350 millió eurót.

A BorgWarner csoport a világ 19 országában 60 vállalatot fog össze, közel 20 ezer főt foglalkoztat. Gépjárművek motorjaihoz, illetve autók hajtásláncaihoz, erőátviteli berendezéseihez gyártanak komplett rendszereket, beszállítói az Audinak, a Volkswagennek, a Fiatnak, a GM-nek, a Volvónak, a PSA-csoportnak és a BMW-nek is. A cégcsoport teljes árbevétele 2012-ben 7,2 milliárd amerikai dollár volt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik