Gazdaság

Százezer munkanélküli bukkant elő hirtelen

Egy hónap alatt százezer fővel emelkedett a nyilvántartott munkanélküliek száma. Honnan kerültek elő ennyien?

Áprilisban még a rekordszinten alacsony munkanélküliségi rátánknak örülhetett a kormány, májusban viszont már jött is a feketeleves. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 514,4 ezer álláskereső szerepelt, ami áprilishoz képest több mint 100 ezer fős, 24,3 százalékos növekedés – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból. Ugyanakkor az előző év azonos hónapjához képest még így is 0,1 százalékkal – 700 fővel –kevesebb munkanélkülit tartottak nyilván.

Emelkedett a reálbér

Áprilisban 4,2 százalékkal haladta meg a keresetek reálértéke az egy évvel korábbit – közölte a KSH. A növekedésben a nettó bérek emelkedése mellett az alacsony infláció is szerepet játszott. A versenyszférában a bérek 4,3 százalékkal nőttek áprilisban. Az átlagfizetés az év első harmadában 245 800 forint volt, a közmunkások 77 500 forintot kerestek.

Mi történt egy hónap alatt?

Például áprilisban véget ért a téli közmunkaprogram, amelyben nagyjából 230 ezren vettek részt. A nyári közmunkaszezon május elején indult be, és azt tervezték, hogy körülbelül 140 ezren kezdenek dolgozni benne, a szezon során pedig várhatóan ennél többen kapnak majd munkát. Így a statisztikában most jelentkező százezres tömeg nagy része valószínűleg olyan volt közmunkás lehet, aki most újra állást keres.

Az NMH adatai szerint már májusra is jelentősen növekedett a közmunkások száma: az újonnan bejelentett támogatott álláshely 108 800 volt, amelynek 96,1 százaléka a közfoglalkoztatás valamely eszközét takarja. Egy hónap és egy év alatt is jelentősen emelkedett a támogatott álláshelyek száma. Áprilishoz képest több mint négyszeresére, 2013 májusához képest pedig közel ötszörösére nőtt a számuk.

A legnagyobb közmunkakínálattal Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a főváros rendelkezett. A támogatott állások aránya kivétel nélkül minden megyében dominált.

Kevesebb a tartós állástalan

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma tovább csökkent az előző hónaphoz és az előző év májusához képest is. Előző évhez képest közel harmadával esett vissza a tartós álláskeresők száma. A 117 600 tartós állás nélküli az összes álláskereső 22,9 százalékat tette ki.

Sok a betöltetlen állás

Az év ötödik hónapjában a foglalkoztatók összesen 125 ezer üres álláshelyet jelentettek be, és az újonnan bejelentett állások 87 százalékához igényeltek a foglalkoztatók támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, a fővárosba és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe koncentrálódott, ezeken a területeken jelentették be az állások 37,7 százalékát.

Májusban összességében 191 000 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 106 200 maradt betöltetlen. Ami azt jelzi, hogy a munkaerő-kínálat csak fele részben felelt meg a cégek elvárásainak.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma 2014. február-áprilisi negyedévben 360 500 volt, ami 8,1 százalékos munkanélküliségi ráta. Ez azt jelenti, hogy tavaly májushoz képest 2,9 százalékkal csökkent a munkanélküliség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik