Gazdaság

Közmunkások pörgetik a munkaerőpiacot

Már több mint 4,1 millióan dolgozunk Magyarországon, és sorra születnek a rekordok a munka világában. Ez azonban nagyrészt a közmunkának és a külföldön dolgozó magyaroknak köszönhető.

Az ember egyre nagyobb zavarban van a munkaerő-piaci statisztikák láttán: a számok a munka világának virágzásáról tanúskodnak, miközben ismerősei körében egyre több a munkanélküli és jó páran döntöttek inkább a külföldi munkavállalás mellett. Az idén február és április között már 4,107 millióan dolgoztak Magyarországon, 237 ezer fővel többen, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH 1998-ig visszamenő – az interneten is elérhető – adatsorában nem is találunk ilyen magas dolgozói létszámot.

Rekordok sora

A vizsgált időszakban a munkanélküliek száma egy év alatt 116 ezer fővel 361 ezerre csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig 2,9 százalékponttal, 8,1 százalékra mérséklődött, amire 2008-ban, a pénzügyi válság kitörése előtt volt utoljára példa, amikor 8 százalékon állt a mutató. Az aktivitási ráta (a foglalkoztatottak és az állást keresők együttes aránya) 58,7 százalékra kapaszkodott, ami már szintén nagyon régen fordult elő.

Ha a rekordok mélyére nézünk, akkor már nem ennyire fényes a munkaerőpiaci helyzet. Azt újszerűen még a Nemzetgazdasági Minisztérium – a friss adatokat üdvözlő – közleményében is elismeri, a növekedés része a közfoglalkoztatás és a migráció is. Márpedig egyik sem elhanyagolható tényező: a közfoglalkoztatottak száma az első negyedévben 150 ezerrel volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Szépítő matek

A statisztika ráadásul beszámítja a foglalkoztatottak közé azt is, aki egy évnél rövidebb időre külföldön dolgozik. A KSH adatai szerint egy év alatt 18 ezerrel nőtt azoknak a magyaroknak a száma, akik tartósan külföldön vállaltak munkát. A KSH 2013 első kilenc hónapjának munkaerőpiaci folyamatait elemző kutatása szerint 97 500-an dolgoznak külföldön, 23,5 százalékkal többen, mint az előző év hasonló időszakában.

Ugyanakkor a tárca szerint abban, hogy 2010 hasonló időszakához képest 375 ezerrel több embernek van munkája, a foglalkoztatottak számának rekordmértékű növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak. A kiváló makroadatok is bizonyítják Magyarország gazdaságának fellendülését – olvasható a közleményben.

A gazdaság tényleg kezd magára találni, a versenyszféra munkahelyeinek száma is valóban növekedett, ami jó hír mindenkinek. Már csak az a  kérdés, mi lesz a munkaerőpiaci rekordokkal, ha elfogy a közmunkakeret?

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.