Belföld

Lesz gáz Magyarországon

Az ukrán-orosz gázvita ellenére sem lesz ellátási probléma hazánkban – erről beszélt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn.

A Gazprom hétfőtől csak annyi gázt szállít Kijevnek, amennyit előre kifizet, a hazánkat is kiszolgáló gázvezeték viszont Ukrajnán halad keresztül. Seszták Miklós elmondta, hogy szükség esetén Ausztria felől is be tudnak hozni gázt és folyamatban van a gáztározók feltöltése is. Az orosz fél egyébként azt mondta, hogy az európai uniós fogyasztók számára továbbra is szállítják a megrendelt mennyiséget.

Mekkora Európa gázcsapdája?

Európa országai különböző mértékben függnek az orosz gáztól: átlagban 30%-os az orosz gáz megoszlása eredet szerint az EU-s gázfelhasználásból, de ez a szám kicsit csalóka. Bulgária, a három kis balti állam, Finnország és Svédország 100%-ban orosz forrásból oldja meg a gázfelhasználását, de Közép-Európa is 40-60%-ban támaszkodik Putyin egyik legkelendőbb importtermékére, Csehország pedig inkább 60% felett. Ugyanakkor Dánia, Nagy-Britannia, és Spanyolország-Portugália, valamint Svájc nem kap egy liter orosz gázt sem. (Itt látható térképen is.)

Az EU amúgy Oroszország legnagyobb gazdasági partnere, évente 292 milliárd dollár értékben exportál az EU-ba, és 169 milliárd dollár értékben importál az EU-ból. Az USA-val szemben ez a két érték 27-11 milliárd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik