Gazdaság

A defláció réme fenyegetheti a gazdaságot

Legalább akkora bajt hozhat a gazdaságra a tartós árcsökkenés, mint az elszaladó árak.

Az a fránya defláció

Hónapok óta igen nyomott magyar inflációs adatok jöttek ki. Sőt, a múlt hónapban negatívba csapott a mutató, amire már 46 éve nem volt példa a KSH szerint.

A hivatal szakértője, Mináry Borbála azonban hangsúlyozta: még nem lehet Magyarországon deflációról beszélni. Hét EU-tagországban szintén süllyed az árszint. De gond-e ez? Kell- félnünk a defláció rémétől?

A Portfolio.hu elemzése szerint amíg a várakozások nem alkalmazkodnak ehhez, addig nincs baj.

Meglepő lehet

Egyébként furcsa, hogy épp most csökken az árszínvonal Magyarországon. Hiszen ha nem is túl intenzív, de mindenképpen pozitív gazdasági folyamatokból indultak el. A reálbérek emelkednek, a munkapiac élénkül, megindult a lakossági fogyasztás is. A defláció pedig ezzel ellentétes környezetben jellemző.

Ráadásul a forint is sokat romlott másfél éves távlatban, ami az importárukat  drágítja elvileg.

Egyre több termék ára csökken

Mondjuk még csak egy hónapban volt negatív az infláció, a deflációhoz pedig az kell, hogy tartósan essenek az árak. Viszont a KSH adatai szerint áprilisban már a fogyasztói árak csaknem felénél volt jellemző az áresés úgy, hogy egy éve még jóval alacsonyabb volt az az arány.

Ez lehet mögötte

A részletes inflációs adatokból azonban az is látszik, hogy elsősorban néhány egyedi hatás miatt ment mínuszba az összesített magyar fogyasztói árindex.

Ha nem lett volna például a rezsicsökkentés és a díjmentes készpénzfelvét, akkor még mindig pluszban lenne a mutató. Ezért is nem mondhatjuk egyelőre, hogy defláció lenne.

De a maginfláció is alacsony (2 százalék alatti) már egy ideje, ami azt jelzi, hogy túl nagy árnyomás sincs.

Mi várható?

A portál szerint a hónapok óta meglepetéssel szolgáló inflációra egyértelmű magyarázat nincs, így azt is nehéz megmondani, a jövőben merre mozdulnak majd el az árak.

A válság miatt már egy ideje elhalasztott vásárlások, és a reálbérek emelkedése miatt nem számítanak a fogyasztás visszaesésére. Ilyen oldalról tehát nem valószínű deflációs szorítás. Szerintük aggódni akkor kell majd, ha a keresletérzékeny szolgáltatások árai süllyedni kezdenek.

Úgy vélik, egyelőre arra sem kell számítani, hogy a gazdasági szereplők várakozásaiba beépülne a defláció.

A defláció réme

Az árcsökkenés, azaz a defláció jól hangzik első hallásra. Miért lenne baj, ha csökkennek az árak? Ám a folyamatosan csökkenő árak a csökkenő fogyasztás jelei, ami elbocsátásokkal, szűkülő gazdasággal párosulhat. Vagyis a nagy infláció mellett a defláció sem jó a gazdaságnak. Japán gazdasága szenved már hosszú ideje a deflációtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik