Gazdaság

Július 16-áig az államnak dolgozol

Felmérték, hogy az egyes EU-tagállamok adófizetői meddig dolgoznak az államnak, és mikortól saját zsebre – írja a Bruxinfo

Noha Magyarország az uniós fejlettségi lista alján található, adófizetői a leghosszabb ideig dolgoznak, hogy az állam adóéhségét csillapítsák – írja az uniós szakportál, miután megjelent a The Foundation for European Reform és az Institut Économic Molinari (IEM) közös felmérése, amely szerint a magyarok július 16-ig, több mint az év feléig az állam kontójára dolgoznak, és csak az év rövidebb részében tehetik zsebre a jövedelmet, amiért megdolgoztak.

Ennél csak az osztrákoknál, a franciáknál és a belgáknál virrad fel később „az adó-felszabadulás napja”. Egy átlag belgának augusztus 6-án, egy franciának július 28-án, egy osztráknak július 26-án köszönt be ez a nap. A ciprusiakat kényezteti el a legjobban államuk, nekik március 21-ig kell dolgozniuk, hogy letudják az állammal szembeni pénzügyi kötelezettségeiket. A ciprusiak mellett az íreket, a máltaiakat, a briteket és a bolgárokat lehet még irigyelni az adófelszabadulás napja miatt.

A felmérést a két intézet megbízásából az Ernst &Young könyvvizsgáló cég szakértői készítették valamennyi tagállamban. „Az uniós tagállamok továbbra is túl sokat költenek és számos országban tovább nőttek az adóráták, főleg Franciaországban. Államaink egyszerűen túl sokat vállalnak magukra, kevés teret hagyva az egyéni választásnak és a felelősségnek. Itt az ideje, hogy újragondoljuk a modellünket” – jelentette ki Cécile Philippe, az IEM igazgatója.

A tanulmány készítői a rangsorban elfoglalt helyezése dacára dicsérik Magyarországot, mert – szerintük az egységes 16 százalékos személyi-jövedelemadó kulcsnak köszönhetően – 2011 óta 21 nappal előrébb hozta azt az időpontot, amikor a magyarok magukra dolgoznak. A szerzők ugyanakkor hozzáteszik, hogy az átalányadót alkalmazó országok összességében nagyobb mértékben (46,3% az átlag) adóztatnak, mint a progresszív adózást (44,98%) választó tagállamok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik