Belföld

Messze még a magyar adószabadság

adóbevallás (adóbevallás, )
adóbevallás (adóbevallás, )

Az adót kedden bevalljuk, de még nem jött el az a nap, amikor magunkért dolgozunk.

Az Orbán-kormány hivatalba lépése óta gyökeresen megváltoztak a keresetekkel kapcsolatos szabályok. Nőtt a minimálbér, átalakultak az adózási szabályok. Az mfor.hu szerint idén akár minimálbért, akár egymilliós bruttó fizetést kap valaki, egyaránt csaknem 5,8 hónapig csak az államnak dolgozik. 2010-ben, a progresszív adózás idején még nagy különbségek voltak az egyes adózók között. Egy minimálbéres akkor 4,35 hónapot dolgozott az „állam zsebére” évente, aki bruttó egymilliót keresett, az pedig 7 és fél hónapot – írta korábban a gazdasági portál.

2009-ben ezen a napon már önmagáért dolgozott az átlag munkavállaló Magyarországon. Akkor május 20-ára esett a Tax Freedom Day, vagyis az adószabadság napja, azaz annak az időszaknak a vége, ami alatt egy átlagos magyar egy évben csak azért dolgozik, hogy adóját lerója az államnak. Ezt azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, mert a különböző források, különböző adatok és metodikák alapján már akkor július első napjaira is tették az adószabadság napját.

2012-ben a magyaroknál (július 13) csak az osztrákok (július 16), a franciák (július 26) és a belgák (augusztus 6) dolgoztak tovább az államnak, de volt olyan számítás is, amely ezt a napot Magyarországon július 29-re tette és és olyan is, amely jóval korábbra. Még ezt is árnyalja ugyanakkor, hogy igen nehéz összevetni a tagállamok munkavállalóinak tényleges adóterheit. Magyarország például 2012-ben nagyot lépett volna előre a listán az egykulcsos szja-nak köszönhetően, amit azonban más adók hatástalanítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik