Gazdaság

Fontos adózási határidő közeleg

Tavaly a kitöltött nyomtatványok negyede érkezett online a NAV-hoz. Az adóhatóság idén egyszerűsített, így lehet, hogy felpörög az elektronikus módi.

Egyre több személyijövedelemadó-bevallás érkezik az interneten a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Tavaly az összes bevallás mintegy negyede elektronikus formában jutott célba. Idén – egyebek mellett – már az adónyilatkozat is letölthető néhány kattintással a NAV honlapján található banner segítségével.

A kész bevallást továbbra is ki lehet nyomtatni, és aláírás után papíron benyújtani vagy az ügyfélkapu segítségével az interneten továbbítani a NAV-hoz.

Egyszerűsítettek

A banner-technológia sikerére alapozva, a NAV szakemberei idén az internetről telepíthető szja-bevallások körét a 1353-as bevallási formán túl kiterjesztették a 1353ADÓNYILATKOZAT jelű nyomtatványra, illetve az egyszerűsített személyi jövedelemadó-bevallás választására szolgáló 1353NY jelű nyomtatványra is. (Mint arról korábban beszámoltunk, a 1353NY jelű nyilatkozatot február 17-ig lehetett elküldeni a NAV-hoz).

Korábban az adózóknak az szja-bevallás elektronikus benyújtásához négy programot kellett telepíteniük. Ezt a bonyolult folyamatot nagymértékben egyszerűsítette a banner-technológia kifejlesztése. A tavaly bevezetett szja-banner segítségével a személyi jövedelemadó-bevalláshoz szükséges 1253-as nyomtatványt négy kattintással el lehetett érni, amennyiben az adózó számítógépén a megfelelő Java futtatókörnyezet már rendelkezésre állt.

Így lehet egyszerűbb a NAV szerint

A honlapjuk bal oldali menüjének „Kiemelt témák” kategóriájában található „SZJA” menüpontot elindítva nyílik meg a programok letöltésére és telepítésük indítására szolgáló internetes oldal. A telepítés előtt elolvasható, milyen feltételekkel választhatók az egyes személyijövedelemadó-bevallási nyomtatványok, és megtekinthetők a nyomtatványok telepítésére szolgáló programok felhasználói útmutatói.

Itt tájékozódhatnak a felhasználók a programok telepítéséhez szükséges Java futtatókörnyezetről is. A kiválasztott nyomtatvány telepítése a bevalláskitöltő program nevét megjelenítő képre kattintva indul. A telepítő program az indító képernyőn tájékoztat arról, hogy a futtatás során települ az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a kiválasztott nyomtatvány (1353, 1353NY vagy 1353ADO) és a nyomtatványhoz tartozó aktív súgó.

A „Tovább”, majd az ezután megjelenő második ablakban a „Telepít” gombra kattintva néhány percen belül befejeződik a letöltés és a telepítés. A „Futtat” gombbal indítható az ÁNYK, amely automatikusan megnyitja a telepített nyomtatványt.

A programok elérésében ismét segíthet a NAV kisfilmje, amely ezen a linken érhető el. A programok bármikor futtathatók és újraindíthatók, letöltésük, telepítésük és használatuk nem igényel számítástechnikai és idegen nyelvi ismereteket. Akár a félig kitöltött bevallás is megnyitható.

A kitöltés befejezése után a kész bevallás kinyomtatható, illetve ügyfélkapus regisztráció birtokában elektronikusan beküldhető a NAV-hoz.

A személyijövedelemadó-bevallás határideje május 20. Addig még választható az adónyilatkozat („söralátét”) és a csökkentett adattartalmú bevallás, amennyiben az ezek választásához szükséges feltételek fennállnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik